Теми статей
Обрати теми

Що таке «оприбуткування готівки»?

Як визначається поняття «оприбуткування готівки» згідно з нормами Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні?

Відповідаючи на це запитання, контролери, на жаль, обмежилися цитуванням норм Положення № 148*. Так, вони нагадали, що згідно з п. 11 розд. II Положення № 148 оприбуткуванням готівки в касі є її облік в повній сумі фактичних надходжень у касовій книзі на підставі:

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148.

• прибуткових касових ордерів — якщо готівкові розрахунки оформляються касовими ордерами;

• фіскальних звітних чеків РРО — якщо готівкові розрахунки проводяться через РРО;

• даних розрахункових квитанцій — якщо використовується КОРО без застосування РРО.

Важливо! Положення № 148 зобов’язує підприємство розробити і затвердити внутрішнім документом порядок оприбуткування готівки в касі, в якому максимально врахувати особливості роботи самого підприємства і його відокремлених підрозділів (внутрішній трудовий розпорядок, режим роботи, графіки змінності, порядок і особливості здачі готівки у банк).

Для відокремлених підрозділів порядок оприбуткування готівки в касі встановлюється і доводиться внутрішніми документами підприємства.

Також податківці згадали підприємства і ФОП, які мають право проводити розрахункові операції без РРО з використанням відповідних книг обліку і через специфіку функціонування не можуть оформляти кожну операцію касовим ордером (продаж проїзних і перевізних документів, квитків державних лотерей, квитків у культурно-спортивні і видовищні заклади). Вони прибуткують готівку у кінці робочого дня за сукупністю операцій загалом за день з оформленням касовими документами і відображенням у КОРО або РК (п. 13 розд. II Положення № 148).

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.01

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі