Теми статей
Обрати теми

З 1 липня змінився прожитковий мінімум: на що це вплине?

Савченко Олена, налоговый эксперт
Збільшення прожиткового мінімуму в липні — «заздалегідь спланована акція». На що вплине зміна такого важливого показника? Зараз усе з’ясуємо.

Спочатку наведемо цифри.

З 01.07.18 р. для основних соціальних і демографічних груп населення прожитковий мінімум буде таким*:

* Відповідно до ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» від 07.12.17 р. № 2246-VIII.

• діти віком до 6 років — 1559 грн.;

• діти віком від 6 до 18 років — 1944 грн.;

працездатні особи — 1841 грн.;

• особи, які втратили працездатність, — 1435 грн.

Важливо! Розмір мінзарплати протягом 2018 року залишається незмінним і становить: у місячному розмірі — 3723 грн.; у погодинному — 22,41 грн. Відповідно, ті показники, які розраховують на підставі розміру мінзарплати, залишаються незмінними й далі.

Наприклад, мінімальний страховий внесок з ЄСВ для фізосіб-підприємців (як загальносистемників, так і єдиноподатників), незалежних професіоналів, а також членів фермерських господарств (819,06 грн.). Не зміняться й мінімальні та максимальні обмеження для лікарняних/декретних.

Не зміняться

Відзначимо, що на липень 2018 року залишаться незмінними: розміри податкової соціальної пільги (ПСП), граничний розмір зарплати, що надає право на застосування ПСП, — ці показники залежать від розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (ПМПО), встановленого на 1 січня. Із цієї ж причини не змінюються і ставки єдиного податку для єдиноподатників групи 1 (вони також залежать від ПМПО, встановленого на 1 січня цього року).

Зверніть увагу. З 01.01.18 р. розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ залежить від мінзарплати (а не від прожиткового мінімуму, як це було раніше). Так, з 01.01.18 р. розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ становить 15 мінзарплат (55845,00 грн.) і не змінюватиметься протягом року.

Індексація зарплати

Зі збільшенням ПМПО зміниться межа для проведення індексації заробітної плати працівників. Нагадуємо, індексації підлягає зарплата працівників у межах ПМПО. Це означає, що з кожним підвищенням розміру цього показника відповідно зростає і сума індексації.

Отже, з 01.07.18 р. індексації підлягає зарплата працівників у розмірі 1841 грн.

Коефіцієнти індексації і суми поточної індексації для липневої заробітної плати знайдете у статті «Індексуємо зарплату за липень 2018 року» цього номера.

Аліменти

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Отже, мінімальний розмір аліментів у липні 2018 року становитиме:

• для дітей віком до 6 років не менше 779,5 грн. (1559 грн. х 50 %);

• для дітей віком від 6 до 18 років — 972 грн. (1944 грн. х 50 %).

Тепер щодо максимального розміру аліментів. Він також залежить від «прожитмінімуму». Так, згідно з частиною 5 ст. 183 Сімейного кодексу України розмір аліментів не може бути вищий 10 «прожитмінімумів» на дитину відповідного віку.

Водночас якщо в роботодавця вже є постанова виконавця про те, що з працівника необхідно стягнути, наприклад, 1/4 заробітку або не менше 30 % «прожитмінімуму», то стягувати аліменти із цього працівника потрібно саме в такому розмірі.

Так діятимемо доти, доки не надійде нова постанова виконавця або заява одержувача з новими виконавчими листами. Така ж ситуація з аліментами у твердій грошовій сумі: доки не буде нового судового рішення, а потім і постанови виконавця (заяви одержувача на підставі цього рішення з новими виконавчими листами), стягуємо аліменти по-старому.

І тільки якщо «у вас» у постанові зазначено стягнути не менше 50 % «прожитмінімуму», тоді ви з 1 липня 2018 року починаєте орієнтуватися на новий розмір аліментів (зазначений вище).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі