Теми статей
Обрати теми

Із коштів, витрачених на придбання товарів у відрядженні, ПДФО не утримується

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Рішення Полтавського окружного адмінсуду від 02.05.18 р. у справі № 816/909/18

Платникові податків вдалося відмінити Індивідуальну податкову консультацію ДФСУ від 23.02.18 р. № 765/6/99-99-12-02-03-15/ІПК // «БТ», 2018, № 12.

Про що йшла мова в цій консультації? У ній ДФС визнала відшкодування витрачених коштів працівника на придбання товарів для підприємства доходом, що обкладається ПДФО і військовим збором (ВЗ).

Згідно з таким висновком виходило так: якщо підприємство виплачує працівникові грошові кошти для покриття витрат, понесених ним при здійсненні трудових обов’язків на користь підприємства (зокрема, купівля канцелярії, палива або конвертів), то ця сума повинна обкладатися ПДФО і ВЗ.

Несподіваний висновок податківців, чи не так? Не дивно, що платник податків не погодився з ним і звернувся до суду. Ця історія дістала великого резонансу, викликавши обурену реакцію і роботодавців, і працівників (адже «з них» масово почали здійснювати «несправедливе утримання»). Саме тому ми всі з нетерпінням чекали на справедливе рішення суду. І ось воно…

Виявилось, що суд з таким висновком контролерів теж не згоден. У своєму рішенні він зазначив, що визначальною ознакою доходу платника податку як об’єкта та бази обкладення ПДФО, у тому числі у вигляді додаткового блага, є приріст показників фінансового та/або майнового положення платника податків.

А оскільки при виплаті працівникові суми витрат, здійснених ним під час виконання трудових обов’язків, такий працівник не отримує доходу, то об’єкт оподаткування за ПДФО відсутній.

Аналогічний висновок викладений у постанові ВСУ від 13.03.18 р. у справі № 826/2226/15.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі