Теми статей
Обрати теми

Корпоративна картка: скористався від імені та на благо підприємства — звітуй!

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 25.05.18 р. № 2334/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Відправляючи працівника для придбання товарів чи послуг, підприємство часто замість готівкових коштів видає працівнику корпоративну картку. Після виконання завдання працівник має подати Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт та документи, які підтверджують зняття (списання) коштів із картки та їх використання.

Якщо корпоративна картка оформлена на конкретного працівника, то нею має користуватися тільки він. Цього вимагає п. 1 розд. VI Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затвердженого постановою НБУ від 05.11.14 р. № 705.

Однак щоб не плодити багато корпоративних карток (окремо на кожного працівника), можна оформити корпоративну картку на підприємство. Тоді таку картку можна передавати будь-якому працівнику, і він може нею без проблем користуватися.

Якщо працівник використовує таку «загальну» картку для розрахунків із постачальниками, то часто в первинних документах вказують, що замовником (платником) є саме підприємство, а не працівник, який користується карткою. У такому випадку виникає запитання: чи потрібно працівнику звітувати про використання коштів з такої картки? Адже готівку він не отримував. Кошти перераховані напряму з карткового рахунка підприємства постачальнику.

У листі, який коментується, податківці заявили, що звітувати потрібно в загальному порядку. Оформлення картки на підприємство не змінює її призначення. Тобто працівник, використовуючи картку, діє від імені та за рахунок юрособи.

Також фіскали заявили, що не відзвітувавши за використані кошти працівник, який використовував картку, отримає оподаткований дохід у вигляді витраченої суми.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі