Теми статей
Обрати теми

«Столиця» про «№ з/п» у касових ордерах

Шевчук Михайло, податковий експерт
Лист ГУ ДФС у м. Києві від 25.05.18 р. № 24376/26-15-14-09-12

Розпочнемо з того, що в категорії 109.15 ЗІР ДФСУ досі є «роз’яснення без роз’яснень», у яких ДФСУ з питань заповнення прибуткових і видаткових касових ордерів (далі — ПКО і ВКО відповідно) пропонує звернутися до НБУ, як до розробника Положення № 148*.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148.

І, напевно, це той випадок, коли «мовчання — золото». Але, очевидно, не знають цієї аксіоми фахівці ГУ ДФС у м. Києві. У листі, що коментується, вони спробували розтлумачити, що все-таки потрібно зазначати в реквізиті «№ з/п» ПКО та ВКО. І дійшли висновку, що цей реквізит повинен збігатися з номером касового ордера та записом в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів.

Але на чому ґрунтується така думка? На п. 11 Положення № 148, згідно з яким оприбуткуванням готівки в касах є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі ПКО. Цілком згодні!

Далі. Серед аргументів — п. 33 Положення № 148. Він зобов’язує бухгалтера реєструвати ПКО та ВКО до передання в касу в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів. Це також не ставиться під сумнів!

Як і те, що бухгалтер має право здійснювати реєстрацію касових ордерів і видаткових відомостей за допомогою комп’ютерних засобів, що забезпечують формування і роздрукування відповідних касових документів. Це все так, адже прямо випливає з Положення № 148.

Але чи побачили ви де-небудь те, що хоч якось пояснює запропонований столичними податківцями порядок заповнення реквізиту «№ з/п»?

Ми — ні, тому продовжуємо дотримуватися своєї думки із цього приводу: «№ з/п» — це номер рядка в ПКО або ВКО (назва цього рядка переконливо говорить сама за себе). І чекати вісточок від НБУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі