Теми статей
Обрати теми

Амортизація, що капіталізується, потрапляє до податкових різниць у загальному порядку

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 24.05.18 р. № 2320/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Юридична особа, яка використовує різні основні засоби (будівельні крани, бетономішалки тощо) у будівництві нових об’єктів, нараховану амортизацію відносить не на витрати діяльності чи виробництва, а включає до вартості об’єкта незавершеного будівництва, тобто капіталізує (п. 25 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Мінфіну від 30.09.03 р. № 561).

Враховуючи це, у підприємства високодохідника виникло запитання: якщо нарахована амортизація в бухобліку не включається до витрат, а капіталізується, то чи потрібно таку амортизацію враховувати при визначенні амортизаційних податкових різниць. Тобто чи слід на її розмір збільшувати фінрезультат до оподаткування?

Податківці у листі, що коментується, зазначили, що на суму капіталізованої амортизації слід збільшити фінрезультат до оподаткування і зменшити на суму розрахованої амортизації на ці об’єкти за податковими правилами, прописаними у п. 138.3 ПКУ.

Аргументують вони це тим, що у ПКУ немає жодних згадок про те, що до амортизаційних різниць слід включати тільки суму амортизації, яка потрапила до витрат. Тому вони переконані, що при розрахунку амортизаційних різниць слід брати всю нараховану амортизацію у бухобліку, незалежно від того, включена вона до складу витрат чи її включено до вартості об’єкта будівництва.

На наш погляд, податківці праві. Річ у тому, що коли таку амортизацію не включати до амортизаційних різниць, то це призведе до задвоєння витрат. Спочатку на цю суму буде зменшено фінрезультат до оподаткування за рахунок амортизаційних різниць (податкова амортизації буде більша за бухоблікову), а вдруге фінрезультат підприємства буде зменшено після введення в експлуатацію новозбудованого об’єкта і нарахування на нього амортизації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі