Теми статей
Обрати теми

«Житлові» субсидії по-новому

Бондаренко Ксенія, експерт з соціальних питань
Під час перевірки субсидіантів, яку провело Міністерство фінансів, виявлені випадки зловживань з боку отримувачів субсидії. Тому Уряд прийняв рішення про зміну порядку надання субсидій таким чином, щоб державну підтримку отримували ті, хто справді її потребує. Про які новації відтепер треба знати і на що звертати увагу, щоб ненароком не втратити право на отримання субсидії? Відповіді — у статті.

Перш ніж перейти до справи, зауважимо: порядок надання субсидії на оплату ЖКП, як і раніше, регулюється Положенням № 848*. Проте викладене воно у новій редакції, яка запрацювала з 01.05.18 р.

* Затверджене постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848 у редакції постанови КМУ від 27.04.18 р. № 329.

Саме на цих нововведеннях у механізмі оформлення і надання субсидії ми і зосередимося сьогодні.

Кого торкнулися зміни соціальних норм

Перш за все, скасовано соціальну норму житла у розмірі 75 м2 для домогосподарств, що складаються з однієї або двох непрацездатних осіб.

З 01.05.18 р. введено єдині для всіх категорій соціальні норми житла у розмірі:

13,65 м2 загальної площі на одну особу та додатково 35,22 м2 на домогосподарство для оплати житлової послуги (послуги з управління багатоквартирним будинком; витрат на управління багатоквартирним будинком);

13,65 м2 опалюваної площі та додатково 35,22 м2 на домогосподарство — для оплати комунальних послуг (теплової енергії для централізованого опалення, природного газу чи електричної енергії, які використовуються для індивідуального опалення).

Разом з тим передбачено, що непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, в окремих випадках за рішенням комісії субсидія може призначатися на норму, яка перевищує встановлену законодавством соціальну норму житла, але не більше ніж на 30 % (п. 5 Положення № 848). До таких осіб належать:

• особи, які не досягли повноліття (18 років);

• громадяни, які отримують пенсію за віком або по інвалідності;

• громадяни, які отримують державну соціальну допомогу особі, яка не має права на пенсію, та особам з інвалідністю;

• громадяни, які отримують тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Особи, старші 60 років, яким у зв’язку із недостатнім страховим стажем не призначено пенсію або один із зазначених видів державної соціальної допомоги, не можуть претендувати на призначення субсидії на понаднормову площу житла.

Приклад 1. У будинку загальною площею 73 м2 зареєстрована та проживає одна непрацююча особа з інвалідністю.

Соціальна норма житла для однієї особи становить 48,87 м2 (13,65 м2 загальної площі на одну особу + додатково 35,22 м2 на домогосподарство).

Комісією прийнято рішення призначити субсидію на понаднормову площу. У такому випадку субсидія буде надана на 63,53 м2 (48,87 м2 соціальна норма житла для однієї особи + 30 % цієї норми, що складе 14,66 м2 (48,87 x 30 %)).

Крім того, зменшено соціальні нормативи:

• у разі використання природного газу для індивідуального опалення — з 5,0 м3 до 4,5 м3 на 1 м2 опалюваної площі на місяць в опалювальний період;

електроенергії — з 51 кВт·год до 30 кВт·год на 1 м2 опалюваної площі на місяць в опалювальний період.

Хто втратив право на отримання субсидії

Пунктом 6 Положення № 848 визначено перелік випадків, коли субсидія не призначається:

1) на житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 120 м2 для квартири і 200 м2 для індивідуального будинку;

2) за наявності в особи, що перебуває у складі домогосподарства або члена сім’ї особи із складу домогосподарства, у володінні транспортного засобу, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда).

Не враховуються транспортні засоби, одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через органи соціального захисту населення;

3) якщо особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення субсидії, в цьому періоді:

• не мали доходів;

або

• їх середньомісячний сукупний дохід був менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії;

та/або

• вони не сплатили ЄСВ у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

Увага! Ці правила не застосовуються, якщо особи (що досягли 18-річного віку):

• навчалися за денною формою навчання у закладах середньої освіти, професійно-технічних навчальних закладах, закладах вищої освіти;

• зареєстровані у службі зайнятості як такі, що шукають роботу, і в цей період навчалися в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості;

• отримували хоча б один із таких видів доходу, як пенсія, стипендія, допомога при народженні (усиновленні) дитини, допомога по безробіттю або інші види державних допомог;

4) якщо протягом 12 місяців перед місяцем, з якого призначається субсидія, хтось із претендентів на субсидію придбав або іншим законним способом набув права власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будматеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг у межах соціальних норм та нормативів) на суму, що перевищує 50 тис. грн.;

5) за наявності простроченої понад два місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує на день звернення за призначенням житлової субсидії 340 грн.

Ця норма застосовується для осіб, які вперше звернулися за отриманням субсидії;

6) за наявності у домогосподарства, що одержувало житлову субсидію у попередньому опалювальному (неопалювальному) сезоні, простроченої понад два місяці заборгованості з оплати обов’язкової частки платежу, загальна сума якої перевищує 340 грн.

Субсидія — проживаючим, а не зареєстрованим

Важливо! Якщо раніше до уваги бралися лише особи, зареєстровані у домогосподарстві, на яке призначається субсидія, то з 1 травня введено нові правила, що кардинально відрізняються від попередніх. Відтепер право на субсидію визначається виходячи з майнового стану та доходів усіх членів сім’ї осіб, які зареєстровані у домогосподарстві.

При цьому для визначення осіб, які належать до членів сім’ї, слід орієнтуватися на правила ст. 3 СКУ (ср. ).

Так, сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно.

Дитина належить до сім’ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає. Сім’я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Приклад 2. У домогосподарстві зареєстровані батько (власник будинку), його дружина, їх повнолітня донька (має громадянського чоловіка, що зареєстрований за іншою адресою, з яким вона проживає та має спільну дитину) та онука. Громадянський чоловік повнолітньої доньки має у володінні транспортний засіб, з дати випуску якого минуло три роки.

До складу сім’ї повнолітньої доньки належить її громадянський чоловік, оскільки вона з ним спільно проживає, веде спільний побут, має взаємні права та обов’язки щодо утримання та виховання дитини.

Тож майновий стан громадянського чоловіка повнолітньої доньки буде враховано при визначені права сім’ї на отримання субсидії незважаючи на те, що він зареєстрований за іншою адресою. Субсидія в цьому випадку не буде призначена у зв’язку з наявністю у володінні члена сім’ї особи, яка зареєстрована у домогосподарстві, транспортного засобу, з дати випуску якого минуло менше п’яти років (п. 6 Положення № 848).

Враховуємо доходи для призначення субсидії

Період для врахування доходів. До 01.05.18 р. у загальному випадку субсидія для відшкодування витрат на оплату ЖКП призначалась виходячи з розміру середньомісячного сукупного доходу осіб за попередні два квартали, що передують місяцю, з якого призначається субсидія.

Починаючи з зазначеної дати, субсидія на оплату ЖКП призначається виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб:

за III — IV квартали попереднього календарного року — у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону (з травня по вересень);

за I — II квартали поточного календарного року — у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону; за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії, — у разі, коли житлова субсидія призначається після початку опалювального (неопалювального) сезону (п. 11 Положення № 848).

Для непрацюючих пенсіонерів, які не мають інших доходів, ніж пенсія, до сукупного доходу враховується розмір нарахованої пенсії за місяць, що передує місяцю, з якого призначається житлова субсидія.

Звертаємо увагу, що при призначенні субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, як і раніше, враховуються доходи за попередній календарний рік.

Визначення доходів окремих категорій громадян. Пунктом 12 Положення № 848 визначені нові правила урахування доходів осіб, у яких відсутні доходи або їх доходи менші за мінімальну заробітну плату та/або вони не сплачують ЄСВ (див. табл. 1).

Таблиця 1. Як ураховують доходи для призначення субсидій

Категорія осіб (або ситуація, яка має відношення до особи)

Дохід, який береться до розрахунку

Особи, які протягом періоду, за який враховуються доходи, перебували на строковій військовій службі

0,5 ПМПО

Особи, які навчалися за денною формою навчання у закладах середньої освіти, професійно-технічних навчальних закладах, закладах вищої освіти

1 ПМПО

Особи, які зареєстровані у службі зайнятості як такі, що шукають роботу, і в цей період навчалися в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості

1 ПМПО

Особи, які перебувають у складних життєвих обставинах (лише за рішенням Комісії)

1 ПМПО

Особи, які отримували хоча б один із таких видів доходу, як пенсія, стипендія, допомога при народженні (усиновленні) дитини, допомога по безробіттю або інші державні допомоги

фактично отримані доходи

Особи, які мали дохід (навіть менший за МЗП) та які станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, не досягли 18-річного віку

фактично отримані доходи

Особи (у яких відсутні доходи або доходи менші за МЗП та/або вони не сплачують ЄСВ), яким призначається субсидія на тверде паливо

2 ПМПО

В усіх інших випадках

3 ПМПО

Для ФОП — платників єдиного податку (ЄП) першої групи

1 МЗП

Для ФОП — платників ЄП другої групи

2 МЗП

Для ФОП — платників ЄП третьої групи

3 МЗП

Непрацюючі пенсіонери, у яких відсутні інші доходи, крім пенсії

розмір нарахованої пенсії за місяць, що передує місяцю, з якого призначається житлова субсидія

У таких випадках дохід визначається на певному рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ПМПО), розмір якого береться станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, або у розмірах мінімальної заробітної плати (МЗП), встановленої станом на кінець періоду, за який враховуються доходи для призначення субсидії на оплату ЖКП.

Документи для призначення субсидії

Для призначення житлової субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає до органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи — за фактичним місцем проживання) такі документи (п. 13 Положення № 848):

1) заяву;

2) декларацію;

3) довідки про доходи — у разі, якщо інформація про доходи, зазначені в декларації, відсутня у відповідних органах (ДФС, ПФУ, фондах соцстрахування тощо) і не може бути отримана за запитом органу соцзахисту населення. За новими правилами, у разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою вони відображаються у декларації та подається письмове пояснення із зазначенням їх розміру;

4) договір найму (оренди) житла (у разі наявності).Звертаємо увагу, що громадянин несе відповідальність за подані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення житлової субсидії та на визначення її розміру.

Нові форми заяви та декларації. Відтепер для отримання субсидій необхідно надавати заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за новими формами, затвердженими наказом Мінсоцполітики від 02.05.18 р. № 604.

Способи подання документів для призначення субсидії (див. у табл. 2).

Таблиця 2. Як подати документи для призначення субсидії

1

Особисто (за умови пред’явлення документа, який посвідчує особу) до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації (орендарі, внутрішньо переміщені особи — за фактичним місцем проживання)

2

Поштою

3

Через уповноважену особу виконавчого органу сільської (селищної, міської) ради

Примітка. Застосовується для мешканців сільської місцевості та територіальних громад.

4

В електронній формі з використанням засобів телекомунікаційних систем

Увага! Подання заяви та декларації в електронній формі через офіційний веб-портал Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади (органів місцевого самоврядування) повинно супроводжуватися накладенням ЕЦП або ідентифікацією особи через національну систему BankID.

Отримані таким чином заява та декларація, у яких відсутній ЕЦП громадянина, опрацьовуються органом соцзахисту населення лише після їх підписання протягом місяця. У разі непідписання заяви і декларації в зазначений строк подаються нові заява і декларація.

Хто має переподати нові заяву і декларацію? З одного боку, залишилась чинною норма, за якою субсидія на наступний період призначається органом соцзахисту автоматично без звернення громадян.

З іншого боку, визначено коло осіб (у тому числі з тих, хто отримував субсидію), які для отримання субсидії з 01.05.18 р. повинні подати нові заяву і декларацію. Це:

1) сім’ї, у складі яких є повнолітні особи, які не мають доходів або їх середньомісячний сукупний дохід був менший, ніж розмір МЗП, та/або які не сплатили ЄСВ у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії;

2) внутрішньо переміщені особи;

3) особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства;

4) особи, які є орендарями житлових приміщень (будинків);

5) особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають.

Термін призначення субсидії

До 01.05.18 р. за загальним правилом субсидія на оплату ЖКП призначалась з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців.

За новими правилами субсидія на оплату ЖКП призначається з місяця звернення до дати закінчення відповідного сезону: опалювального або неопалювального. Для орендарів до уваги береться строк дії договору оренди житла (п. 15 Положення № 848).

Розраховується субсидія на оплату ЖКП:

на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня;

на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня. Для домогосподарств, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення, житлова субсидія на опалювальний сезон розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

У разі подання заяви протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону. В інших випадках — з місяця звернення. Після закінчення строку отримання житлової субсидії органи соцзахисту самостійно здійснюють розрахунок субсидії ЖКП на наступний сезон для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому сезоні (крім орендарів, внутрішньо переміщених осіб та осіб, які звертаються за призначенням субсидії на тверде паливо, а також домогосподарств, у яких кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб менша, ніж кількість зареєстрованих осіб).

Звертаємо увагу, у разі якщо за розрахунком субсидія на опалювальний сезон призначена не була (розмір плати домогосподарства за ЖКП у межах соцнормативів не перевищує обов’язкового відсотка платежу), субсидія на наступний неопалювальний сезон призначається лише на підставі нового звернення.

А якщо з тих же причин субсидія не була призначена на неопалювальний сезон, орган соцзахисту самостійно розраховує розмір субсидії на початку наступного опалювального сезону без додаткового звернення громадянина (п. 16 Положення № 848).

Висновки

  • З 01.05.18 р. право на субсидію визначається з урахуванням майнового стану та доходів членів сім’ї осіб, які зареєстровані у домогосподарстві (навіть якщо вони зареєстровані за іншою адресою).
  • Субсидія не призначається на житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 120 кв. метрів для квартири і 200 кв. метрів для індивідуального будинку.
  • Субсидія не призначається за наявності у володінні транспортного засобу, з дати випуску якого минуло менше п’яти років.
  • Субсидія не призначається особам, у яких відсутні доходи або їх доходи менші за мінімальну заробітну плату та/або вони не сплачують ЄСВ.
  • Субсидія не призначається особам, у яких є прострочена понад два місяці заборгованість з оплати ЖКП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі