Теми статей
Обрати теми

Інвалютні обмеження: чергова порція послаблень від Нацбанку

Децюра Сергій
Постанова НБУ від 01.03.18 р. № 19 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»

Постановою, що коментується, Нацбанк пом’якшив адміністративні обмеження, що регулюють грошово-кредитний та валютний ринки України.

1. Розширено перелік випадків дострокового повернення кредитів нерезидентам. Це можна робити також у випадку, якщо загальна сума такого дострокового погашення за кредитними договорами, що обслуговуються в межах одного уповноваженого банку, не перевищує протягом календарного місяця 2 млн доларів США.

2. Дозволено виплачувати засновкові — нерезиденту інвалюті дивіденди за 2017 рік. Виплачувати нерезидентам дивіденди за корпоративними правами/акціями можна за періоди до 2017 року (включно). Раніше такі виплати можна було провести тільки за 2016 рік та попередні роки.

Одночасно з цим збільшено і розмір суми, яку можна виплатити у вигляді дивідендів засновникам-нерезидентам. Відтепер українські компанії можуть сплачувати іноземним інвесторам дивіденди в інвалюті на суму до 7 млн доларів США на місяць незалежно від періоду, за який нараховано ці дивіденди. До цього такий граничний розмір був менший і коливався відповідно до періоду виплати. Так, за 2014 — 2016 роки можна було виплатити до 5 млн доларів США на місяць, а за період до 2013 р. включно — не більше 2 млн доларів США на місяць.

3. Розширено перелік випадків, на які не поширюється обов’язковий продаж інвалюти. Не підлягаю обов’язковому продажу валюта, яка надійшла за кредитом/позикою, резиденту від нерезидента виключно для виконання власних боргових зобов’язань в інвалюті за іншим кредитним договором.

Постанова, що коментується чинна з 03.03.18 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі