Теми статей
Обрати теми

Розрахунок коригування до ПН старше 1095 днів — зареєструвати в ЄРПН не можна

Кравченко Дар’я
Лист ДФСУ від 26.02.18 р. № 783/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Ні для кого не секрет, що податківці ще з докодексних часів дотримуються думки: після 1095 днів з моменту продажу товару (отримання передоплати) постачальник не може коригувати податкові зобов’язання (ПЗ).

І які причини для відмови вони не знаходили. Спочатку посилалися на п. 102.5 ПКУ, що встановлює строк для подання заяв на бюджетне відшкодування. Потім — ст. 257 ЦКУ, що визначає строк позовної давності (строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу).

Ну а з 01.02.15 р. у них з’явилася ще одна «технічна» підстава — п. 6 Порядку № 1246*. Нагадаємо: ця норма дозволяє реєструвати в ЄРПН розрахунки коригування (РК) лише до тих податкових накладних (ПН), які одночасно відповідають таким умовам:

* Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою Кабміну від 29.12.10 р. № 1246.

• на момент оформлення ПН не підлягала реєстрації в ЄРПН;

з дати складання ПН не минули строки давності, прописані в ст. 102 ПКУ (ті самі 1095 днів).

Якщо ж зазначений строк минув, то постачальник назавжди втрачає можливість зареєструвати РК в ЄРПН. А без нього зменшити ПЗ вже ніяк не вийде (п. 192.1.1 ПКУ).

Хоча іноді з'являлися і лояльніші роз’яснення. Наприклад, у категорії 101.15 ЗІР ДФСУ податківці погодилися з тим, що 1095-денний строк застосовують лише до тих РК, які складаються у зв’язку з виправленням помилок, допущених у ПН. А ось до інших поворотно-коригувальних подій він не відноситься.

Проте в листі, що коментується, контролери все ж повернулися до фіскальної позиції, відмовивши постачальникові в реєстрації в ЄРПН РК, складеного при поверненні передоплати до ПН 2013 року, зареєстрованої в ЄРПН.

Крім того, контролери згадали, що саме строк у 1095 днів був встановлений Законом № 2198** для реєстрації ПН/РК в ЄРПН, а також для можливості включення до податкового кредиту сум ПДВ на підставі отриманих ПН/РК.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стабілізації розрахунків на оптовому ринку електричної енергії України» від 09.11.17 р. № 2198-VIII. Набув чинності 03.12.17 р.

З такою позицією ми погодитися не можемо:

1. Пункт 192.1 ПКУ надає продавцеві повне право зменшити ПЗ у разі повернення товарів/послуг або передоплати.

2. Стаття 192 ПКУ не пов’язує право продавця зменшити ПЗ шляхом їх коригування з якимось строком позовної давності.

До речі, з тим що на коригування ПДВ у разі повернення строк давності не поширюється, вже давно погоджуються і суди (визначення ВАСУ від 18.02.16 р. № К/800/11558/13).

3. Пункт 6 Порядку № 1246 не забороняє складати та реєструвати в ЄРПН РК до ПН, які були складені 1095 днів тому. За умови, що такі «старі» ПН були зареєстровані ЄРПН.

4. Зміни, внесені в ПКУ Законом № 2198, не встановлювали строки для реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Його просто відмінили. А точніше, з п. 201.10 ПКУ прибрали згадку про те, що строк реєстрації обмежується 365 календарними днями.

5. Завдяки Закону № 2198 період включення ПН/РК у податковий кредит дійсно збільшили до 1095 календарних днів (п. 198.6 ПКУ). Проте він не має жодного стосунку до повернення отриманих товарів або передоплати і, відповідно, до можливості постачальника складати РК на такі операції та реєструвати їх в ЄРПН.

На жаль, щоб переконати в цьому контролерів, швидше за все, доведеться звертатися до суду. До цієї події доведеться підготуватися:

а) скласти «зменшуючий» РК до «старої» ПН (датою повернення передоплати) і направити покупцеві для реєстрації в ЄРПН;

б) після того як покупцеві надійде відмова в реєстрації в ЄРПН, оскаржити його в суді (з вимогою зобов’язати ДФСУ зареєструвати РК в ЄРПН).

Швидше за все, суд стане на бік продавця, після чого останній зможе зменшити ПЗ на підставі отриманого рішення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі