Теми статей
Обрати теми

Виплата дивідендів без відрахувань до резервного фонду

Сумцова Ольга
Чи може товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) на загальній системі здійснити виплату дивідендів, нічого не відраховуючи до резервного фонду?

На сьогодні (поки не набрав чинності прийнятий ВРУ 06.02.18 р. Закон «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю»), як і раніше, діють «загальні» для всіх господарських товариств норми:

ст. 87 ГКУ — у якій сказано, що госптовариства повинні створювати резервний фонд у розмірі, встановленому установчими документами, але не менше 15 % статутного капіталу. Розмір щорічних відрахувань до резервного фонду передбачається установчими документами, але не може бути меншим 5 % суми прибутку товариства;

ст. 14 Закон про госптовариства* — у ній говориться, що резервний фонд створюють у розмірі, встановленому установчими документами, але не менше 25 % статутного капіталу. При цьому розмір щорічних відрахувань не має бути меншим 5 % суми чистого прибутку.

* Закон України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII.

Водночас у більш спеціальній ст. 51 Закону про госптовариства (в якій безпосередньо йдеться про ТОВ) сказано, що розмір і порядок формування резервного фонду встановлюється установчими документами товариства.

Наприклад, у Модельному статуті ТОВ вказано, що резервний фонд складає не менше 25 % статутного капіталу і формується шляхом щорічного відрахування грошових коштів у розмірі 5 % від суми чистого прибутку ТОВ до досягнення цього розміру (п. 27 Модельного статуту).

Судячи з цього, обов’язкове наповнення резервного капіталу здійснюється лише до досягнення ним розмірів, обумовлених установчими документами, а не обов’язково щорічно в розмірі 5 % від суми прибутку (хоча єдиний натяк на це знаходимо лише в Модельному статуті).

Тому, по-хорошому, якщо резервний фонд не досяг необхідних розмірів, то направити на виплату дивідендів увесь чистий прибуток звітного року товариство не може, оскільки воно зобов’язане формувати резервний капітал.

Але! Розподіл прибутку перебуває у винятковій компетенції загальних зборів, а тому направити його частину в резервний капітал можуть лише вони. Будь-яких санкцій за нестворення резервного фонду в нормативних актах не передбачено, адже ці питання належать до компетенції підприємства.

Поки не буде рішення зборів — підстав здійснювати відрахування до резервного фонду немає.

Водночас зазначимо, що в бухобліку відрахування до резервного фонду показують проводкою Дт 443 — Кт 43.

Наостанок зазначимо, що вищезгаданим свіжоприйнятим Законом про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю взагалі планується виключити ст. 87 ГКУ і ст. 14 Закону про госптовариства. Норм про обов’язковість щорічного відрахування до резервного фонду частини прибутку товариства новий Закон не містить.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі