Теми статей
Обрати теми

Маєте природні втрати пального — нарахуйте паливний акциз

Децюра Сергій, податковий експерт
У межах яких норм втрат пального не виникає податкове зобов’язання з акцизного податку та яким нормативно-правовим актом затверджені такі норми?

За загальним правилом датою виникнення податкового зобов’язання щодо зіпсованого, знищеного, втраченого підакцизного товару (продукції) є дата складання відповідного акта (п. 216.2 ПКУ). Під втраченим товаром у цьому випадку розуміють товар (продукцію), місцезнаходження якого платник податку не може встановити.

При цьому податкове зобов’язання щодо втраченого підакцизного товару (продукції) не виникає, якщо підакцизний товар (продукцію) втрачено внаслідок випаровування в процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого товару (продукції) чи з іншої причини, пов’язаної з природним результатом (п.п. «б» п. 216.3 ПКУ). Ця вимога застосовується у разі втрати підакцизних товарів (продукції) у межах нормативів втрат, які затверджуються в порядку, що визначається Кабміном.

Водночас постановою Кабміну від 23.11.16 р. № 1066 постанова Держкомітету СРСР щодо матеріально-технічного постачання від 26.03.86 р. № 40 (нею було затверджено природні норми убутку нафтопродуктів) віднесена до переліку нормативно-правових актів СРСР, що не застосовуються на території України.

Отже, на сьогодні, на думку податківців (див. категорію 116.02 ЗІР ДФСУ), не існує нормативно-правового акта, який би встановлював норми природного убутку для втрати нафтопродуктів. З цього випливає, що весь обсяг втрат нафтопродуктів є понаднормовим. А тому виходить, що будь-яка втрата пального, навіть у межах старих норм природних втрат, викликає нарахування податкового зобов’язання з акцизного податку (платник паливного акцизу має скласти акцизну накладну).

Щоб ситуація змінилася, Міненерговугілля відповідно до покладених на нього завдань має затвердити розміри нормативних втрат нафтопродуктів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі