Теми статей
Обрати теми

Підприємницькі канікули, або Даєш відпустку підприємцеві!

Соломіна Марія, експерт з кадрових і податкових питань
Чи може підприємець організувати собі відпустку? Так, може. А податки потрібно буде платити за період такої відпустки? Усе залежить від того, на якій системі оподаткування працює наш трудівник.

Я — єдиноподатник!

Єдиний податок (ЄП). Єдиноподатники груп 1 і 2 звільняються п. 295.5 ПКУ від сплати ЄП протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, якщо виконані такі умови:

1) вони не використовують найману працю (за трудовими договорами). З єдиноподатниками групи 1 питань не виникає. У них просто не може бути найманих працівників. Що стосується єдиноподатників групи 2, то, на наш погляд, щоб скористатися відпускною пільгою, достатньо, щоб підприємець не використовував найману працю з місяця, що передує місяцю виходу у відпустку;

2) тривалість відпустки складає 1 календарний місяць. Якщо тривалість відпустки менше місяця, то підстави для звільнення від сплати ЄП протягом одного календарного місяця відсутні (див. роз’яснення в категорії 107.12 ЗІР ДФСУ);

3) це перший похід у відпустку в поточному календарному році (раніше єдиноподатник не використав таку можливість). Річ у тому, що відпускна пільга з ЄП надається 1 раз на рік.

Про свій намір піти у відпустку підприємець зобов’язаний повідомити податковий орган за місцем обліку, подавши заяву у довільній формі (див. рисунок).

img 1

Приклад «відпускної» заяви підприємця

«Відпускну» заяву радимо подати не пізніше за місяць, що передує місяцю виходу у відпустку, щоб уникнути непорозумінь з нарахованими авансовими внесками.

А як же єдиноподатники групи 3?

Вони самі легко можуть організувати собі відпустку, не повідомляючи про це податківців. Адже «третьогрупники» сплачують ЄП не за фіксованими ставками, а у відсотках до доходу (див. п. 293.1 ПКУ).

Виходить, що за ними діє правило: є дохід — є ЄП, немає доходу — немає ЄП.

А що коли підприємець подав заяву про період щорічної відпустки, але напередодні відпустки захворів?

У такому разі фіскали дозволяють відкликати заяву про період щорічної відпустки до її настання (див. роз’яснення в категорії 107.12 ЗІР ДФСУ).

ЄСВ. Тут усе одноманітно: платникові ЄСВ «за себе» уникнути сплати внеску за період відпустки не вийде.

Відпочивай — не відпочивай, а ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску за кожен місяць сплати.

Я — загальносистемник!

ПДФО/ВЗ. «Відпускні» пільги з ПДФО і ВЗ для загальносистемників не передбачені ПКУ. Та вони їм і не потрібні. Ці товариші легко можуть організувати собі хоч піврічні канікули. Відсутність госпдіяльності в якомусь із місяців звітного року відобразиться на сумі чистого річного доходу і, відповідно, зобов’язань з ПДФО і ВЗ.

ЄСВ. На жаль, але нічим тут ми вас порадувати не можемо. Якщо ви не звільнені від сплати ЄСВ (див. ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ), внесок потрібно буде сплатити, у тому числі, й за місяць нероботи у відпустці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі