Теми статей
Обрати теми

Як сплачувати ЄСВ, щоб отримати житлову субсидію?

Голенко Олександр, податковий експерт
Лист ДФСУ від 19.10.18 р. № 32462/7/99-99-13-02-01-17

Вочевидь, запитання викликане тим, що в абзаці шостому п. 7 постанови КМУ «Про спрощення порядку надання населенню субсидій…» від 21.10.95 р. № 848 встановлена умова — сплата єдиного соціального внеску (ЄСВ) в розмірі, не менше мінімального, протягом двох місяців поспіль.

Якщо за претендента на отримання субсидії ЄСВ не сплачує роботодавець, то згідно з ч. 1 ст. 10 Закону про ЄСВ він має право добровільно сплатити ЄСВ на підставі двох різних договорів.

Один — про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (за формою додатка 4 до Інструкції…, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.15 р. № 449, далі — Інструкція) — для членів особистого селянського господарства, що не підлягають соцстрахуванню. Такий договір укладається на строк не менше року, ЄСВ вноситься щомісячно (п.п. 2 п. 3 розд. V Інструкції), і головне — він не може бути розірваний за ініціативою платника раніше річного строку дії (п. 1 ч. 8 ст. 10 Закону про ЄСВ).

Інший — про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (за формою додатка 5 до Інструкції) — для фізичних осіб, які не працюють офіційно та не сплачують ЄСВ. Такий договір діє 10 днів і передбачає одноразову сплату (по суті, доплату) ЄСВ з метою включення минулих періодів до страхового стажу для призначення пенсії за віком.

Так-от, хоча податківці й не говорять це прямо, все ж зрозуміло, що одноразова сплата ЄСВ (у другому випадку) — це ніяк не «протягом двох місяців поспіль».

Увага: укладати договір на 2 місяці податківці відмовляться (абз. шостий ч. 7 ст. 10 Закону про ЄСВ), а якщо просто перестати платити — за умови подання спеціального Звіту сплачені суми, звісно, зарахують до стажу за фактом (п.п. 3 п. 3 розд. V Інструкції).

Але для отримання субсидії цей фокус не пройде…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі