08.10.2018

Не роздрукували вчасно Z-звіт: наслідки

Помилково не роздрукували Z-звіт, але з’ясувалося це через декілька днів, протягом яких розрахункові операції не проводилися. Яких санкцій чекати працівникові і підприємству?

Обов’язок щодня друкувати на РРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій установлений п. 9 ст. 3 Закону про РРО. Тобто за ті дні, коли жодної розрахункової операції через РРО ви не провели, Z-звіт роздруковувати не обов’язково. Навіть якщо були операції «службове внесення» та/або «службова видача» (див. категорію 109.09 ЗІР ДФСУ).

Нагадаємо, що «спеціальної» санкції за нероздрукування Z-звіту в самому Законі про РРО давно немає.

Водночас таке порушення контролери завжди трактували як неоприбуткування готівки і застосовували п’ятикратний штраф згідно з Указом Президента України від 12.06.95 р. № 436/95.

А як зараз?

Із п. 11 «касового» Положення від 29.12.17 р. № 148 бачимо, що для підприємств і їх відокремлених підрозділів, які ведуть касову книгу, а також для «безРРОшних» ФОП у процесі оприбуткування готівки Z-звіт не фігурує. Для таких підприємств/відокремлених підрозділів оприбуткування — це запис у касовій книзі на основі ПКО.

Тому якщо Z-звіт такі суб’єкти своєчасно не роздрукували, але виручку в касі оприбуткували, говорити про штрафи за неоприбуткування готівки підстав немає.

Про фізосіб-підприємців, що здійснюють готівкові розрахунки з оформленням їх товарними чеками (квитанціями), можна і не згадувати. Для них оприбуткування готівки — це запис у книзі обліку доходів і витрат (чи книзі обліку доходів).

Важливо: для відокремлених підрозділів (і ФОП), які застосовують РРО і при цьому не ведуть касову книгу (див. консультацію «Чи потрібна касова книга відокремленому підрозділу при застосуванні РРО?» // «БТ», 2018, № 13), усе складається набагато гірше. Оприбуткування готівки для них передбачає роздрукування Z-звіту. Отже, невиконання відповідної процедури (тобто відсутність запису в КОРО на РРО згідно з вклеєним Z-звітом) може накликати на таких суб’єктів п’ятикратну штрафну санкцію. Хоча в діючій редакції консультації в категорії 109.20 ЗІР ДФСУ податківці чомусь про це не згадують.

Замість цього вони намагаються притягнути санкції згідно з п. 121.1 ПКУ «за незабезпечення зберігання документів». З відповіді фіскалів схоже, що вони прирівнюють нероздрукування Z-звіту до його незбереження. Якщо ми правильно їх зрозуміли, то чекайте за це штраф у розмірі 510 грн.

А ще посадовій особі (головбухові) і касиру загрожує адмінштраф за ст. 1551 КпАП (відповідно — від 85 до 170 грн. і від 34 до 85 грн.). Справи за цією статтею розглядають суди (ст. 221 КпАП; категорія 138.03 ЗІР ДФСУ) на підставі адмінпротоколів, складених податківцями (ст. 255 КпАП; категорія 138.03 ЗІР ДФСУ).

Оскільки це порушення — разове, стягнення на працівника і посадових осіб підприємства (як правило, головбуха) може бути накладено не пізніше ніж через три місяці з того самого дня, за який не роздрукували Z-звіт (ч. друга ст. 38 КпАП).

При цьому не забувайте, що окрім власне адмінштрафу, на підставі ст. 401 КпАП покараному судом порушникові доведеться заплатити ще і судовий збір у сумі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня відповідного року* (у 2018 році це 1762 х 0,2 = 352 грн. 40 коп.)…

* Пункт 5 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.11 р. № 3674-VI.

Вам може стати у пригоді

Матеріал

Де знайти

Консультація «Копія фіскального чека та інкасація готівки з РРО»

«… Якщо використовується версія РРО, яка має функцію та дозволяє роздруковувати копію фіскального звітного чека, то у разі втрати оригіналу такого чека суб’єкт господарювання має можливість роздрукувати його копію та підклеїти її до відповідного розділу КОРО. Заборони щодо використання копії фіскального звітного чека у чинному законодавстві немає».

«БТ», 2018, № 36