Теми статей
Обрати теми

Чи потрібна касова книга відокремленому підрозділу при застосуванні РРО?

Бобро Анатолій
Лист ГУ ДФС у м. Києві від 06.03.18 р. № 899/ІПК/26-15-14-09-12

У київських податківців запитали: чи необхідно вести касову книгу відокремленим підрозділам, які здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО або РК та веденням КОРО, але не проводять операції з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами?

Їх відповідь, на жаль, неоднозначна.

З одного боку, вони звертають увагу на абз. 4 п. 39 Положення № 148*, відповідно до якого відокремлені підрозділи установ/підприємств, які здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО або РК та веденням КОРО, але не проводять операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, а також фізособи-підприємці касової книги не ведуть.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148.

З огляду на це, тут можна було б ставити крапку: відповідь стовідсотково відповідає суті запиту. До того ж вона аналогічна роз’ясненням із категорії 109.15 ЗІР ДФСУ**.

** Див. «Касова книга в магазині потрібна не завжди» // «БТ», 2018, № 9.

Проте далі фіскали формують протилежну думку, наводячи такий ланцюжок норм Положення № 148:

• у касовій книзі відображають усі надходження та видачу готівки (абз. 1 п. 39);

• готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки у повній сумі (абз. 1 п. 11);

• каса — приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків, а також приймання, видачі, зберігання готівки, інших цінностей, касових документів (п.п. 8 п. 3);

• оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги / застосуванням РРО та КОРО (у разі застосування КОРО без застосування РРО), є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів / фіскальних звітних чеків (або даних розрахункових квитанцій) (абз. 2 п. 11);

• облік операцій з готівкою здійснюють у відповідних книгах обліку (абз. 2. п. 5);

• книга обліку — касова книга, книга обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки, книга обліку розрахункових операцій, книга обліку доходів і витрат (п.п. 13 п. 3);

• касові операції оформляються касовими ордерами, видатковими відомостями, розрахунковими документами, документами за операціями із застосуванням електронних платіжних засобів, іншими касовими документами, які підтверджували б факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) готівки (абз. 1 п. 23).

На підставі цих норм фіскали доходять висновку: враховуючи вимоги п. 11 Положення № 148, відокремлені підрозділи, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та КОРО (у разі застосування КОРО без застосування РРО) та здають готівку безпосередньо до банку (небанківської фінустанови), здійснюють оприбуткування готівки в день одержання та в повній сумі в касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів / фіскальних звітних чеків (або даних розрахункових квитанцій). Тобто вимагають, щоб у кожному відокремленому підрозділі, в якому є РРО, була касова книга.

Водночас фіскали радять звернутися до Нацбанку (як автора Положення № 148) за більш детальною інформацією з цього питання.

Від себе додамо: раніше в описаній ситуації НБУ (див. лист від 07.10.10 р. № 11-113/4995-17406) на складанні касових ордерів та веденні касової книги у відокремлених підрозділах не наполягав. Сподіваємось, що аналогічний підхід Нацбанк буде відстоювати і в нинішніх умовах***.

*** Детальніше — у статті «Відокремлені» каси: працюємо за новим Положенням» // «БТ», 2018, № 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі