Теми статей
Обрати теми

Як відобразити вартість тари у податковій накладній?

Шпакович Микола, головний редактор журналу «Оплата праці»
Лист ГУ ДФС у м. Києві від 11.09.18 р. № 3925/ІПК/26-15-12-01-18

У столичних фіскалів запитали: чи потрібно враховувати у податковій накладній (ПН) вартість зворотної тари у загальній сумі коштів, що підлягають сплаті з урахуванням ПДВ (рядок І розділу А ПН)?

У листі, що коментується, контролери нагадали норми п. 16 Порядку № 1307*, в яких знайшли згадку про тару.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

Так, до розділу А податкової накладної (рядки І — Х) вносяться узагальнюючі дані за операціями, на які складається така ПН, зокрема:

• у рядку І зазначається загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням ПДВ;

• у рядку Х зазначаються дані щодо зворотної (заставної) тари.

Вартість тари визначається у договорі (контракті) як зворотна (заставна) і не включається до бази оподаткування, а зазначається в рядку Х розділу А податкової накладної як загальна сума коштів, що підлягають сплаті.

А от висновок із цих норм контролери зробили дещо дивний. Вони наполягають, що дані щодо зворотної (заставної) тари, зазначені в рядку Х, не враховуються у загальній сумі коштів, що підлягають сплаті з урахуванням ПДВ (рядок І розділу А ПН).

На наш погляд, тут столичні фіскали помиляються.

По-перше, у процитованій нормі з Порядку № 1307 прямо вказано, що вартість тари зазначається в рядку Х… як загальна сума коштів, що підлягають сплаті. Тобто автори Порядку явно натякають, що ця сума має потрапити до підсумкового рядка І.

По-друге, якщо спробувати заповнити форму ПН у Електронному кабінеті, то там побачимо, що дані з рядка Х автоматом потрапляють до рядка І.

Тому щоб скористатись порадами столичних контролерів, доведеться відключати автоматичне заповнення форми ПН, а потім ще доводити, що помилка, яку виявить камеральна перевірка, зовсім не помилка.

Тож на такі «подвиги» навряд чи хтось наважиться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі