Теми статей
Обрати теми

Укладаємо договір з ТОВ: як дізнатися, чи має право ваш контрагент його підписати?

Смердов Віталій, партнер податкової практики Crowe Mikhailenko
Закон про ТОВ* породжує питання не лише, власне, для ТОВ, але й для їх контрагентів. Серед них питання, яке ви бачите в заголовку. До нашої редакції з цього приводу надійшло відразу декілька запитів від читачів, причому в різному контексті. Розглянемо їх у цій статті.

* Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.18 р. № 2275-VIII.

Упевнені, хтось заперечить, що це питання було актуальним і раніше — до набуття чинності Законом про ТОВ. І матиме рацію!

Але є різниця — перелік відомостей, які треба дізнаватися про контрагента-ТОВ, перед тим як укладати з ним договір, з огляду на цей Закон, збільшився.

Ви, напевно, пам’ятаєте, що для укладення ТОВ угоди, предмет якої перевищує 50 % вартості чистих активів станом на кінець попереднього кварталу, потрібна обов’язкова згода загальних зборів (ч. 2 ст. 44 Закону про ТОВ). Причому це важливо не лише, власне, для ТОВ, але й для його контрагента — тобто в нашому випадку для вас (у тому числі якщо ваша компанія теж ТОВ). І хоча Закон про ТОВ не зобов’язує вас перевіряти ваших контрагентів-ТОВ, робити це по факту все ж доведеться. Адже якщо ваш контрагент порушить зазначені вимоги, то ваш із ним договір можуть визнати недійсним у судовому порядку (на жаль, подати такий позов можуть і податківці).

При цьому якщо в такому договорі ваша компанія виступала покупцем і вже встигла відобразити за ним витрати та податковий кредит, то контролери з високою вірогідністю знімуть і витрати, і податковий кредит. У результаті ваша компанія нестиме втрати — навіть попри те, що безпосередньо вона жодних порушень не припустилася.

У теорії ДФС не повинна в таких випадках знімати витрати (адже витрати відображаються за правилами бухгалтерського обліку, і компанія їх по факту понесла), але, виходячи з практики податкових перевірок, контролери це робитимуть.

Таким чином, якщо ви укладаєте договір з ТОВ, то повинні переконатися, що ваш контрагент зазначених вимог до вартості чистих активів дотримується.

І в цьому контексті нам минулого місяця поставили такі запитання.

Предмет договору не перевищує 50 % чистих активів. Яким документом контрагент-ТОВ зможе це підтвердити?

Ці відомості ви можете отримати з його фінансової звітності. При цьому:

• бухгалтерська довідка для цієї мети гарантій не дає. Адже якщо виявиться, що в ній наведена неправдива інформація, від зазначених вище негативних наслідків вас це, на жаль, не врятує. Тому безпечніше (передусім для себе) все-таки просити у контрагента копію фінансової звітності. Якщо контрагент готовий дати вам тільки довідку і в ній зазначена правдива інформація, будь-які негативні наслідки вам у разі укладення з ним договору не загрожують. Тобто в цьому випадку багато що залежить від довіри;

• скажете, що для таких запитів немає правових підстав? А ось і є. Адже віднедавна Закон про бухоблік установлює, що фінансова звітність компаній не є комерційною таємницею, не є конфіденційною інформацією і не належить до інформації з обмеженим доступом. Більше того, Закон прямо зазначає, що підприємства зобов’язані надавати копії фінансової звітності за запитом юридичних і фізичних осіб у порядку, передбаченому Законом України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.11 р. № 2939-VI;

• з цією метою підходить фінансова звітність тільки станом на кінець попереднього кварталу — у розрахунку від дати укладення договору, а не від дати здійснення операції. Сама операція може здійснюватися і пізніше — причому повторно отримувати дані про чисті активи не потрібно (навіть попри те, що на дату здійснення операції розмір чистих активів контрагента міг зменшитися).

Рамковий договір постачання/виконання робіт/надання послуг і додаткові угоди до нього: вистачить лише згоди на рамковий договір?

На практиці сторони часто укладають рамкові договори, в яких фіксують лише загальні умови, строки, відповідальність тощо. При цьому конкретний склад і вартість товарів/робіт/послуг зазначаються в додаткових угодах до таких договорів. У цьому випадку на укладення такого рамкового договору згоду загальних зборів отримувати не обов’язково (якщо в ньому не зафіксована сума операції).

Але під додаткові угоди, в яких фігуруватимуть конкретні числа, таку згоду отримувати вже доведеться — причому під кожну (звісно, якщо згаданий вище критерій чистих активів цього вимагає).

І навпаки, якщо під рамковий договір згода загальних зборів отримана, але ця згода не охоплює додаткові угоди до нього, таку згоду потрібно буде отримувати під кожну таку угоду.

Чи потрібна згода загальних зборів, якщо договір був укладений ще до набуття чинності Законом про ТОВ?

Для здійснення операцій за таким договором згода загальних зборів не потрібна — Закон про ТОВ таких вимог не містить. Але якщо ви укладатимете до нього додаткові угоди, то щодо них така згода вже знадобиться.

На завершення також нагадуємо вам про необхідність, як і раніше, перевіряти повноваження директорів своїх контрагентів за допомогою ЄДР, а також — це стосується, в основному, нових контрагентів — просити у них витяг із статутів (це пов’язано з тим, що в них можуть бути наявними додаткові обмеження на укладення угод — ч. 3 ст. 44 Закону про ТОВ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі