Теми статей
Обрати теми

Не затвердили ліміт каси — усі залишки понадлімітні

Голенко Олександр, податковий експерт
На пряме запитання — чи карається конкретно незатвердження підприємством ліміту каси, у податківців, напевно, рука не піднялася написати прямо: не карається! Вони вважали за краще смакувати санкцію за порушення ліміту каси. Дійсно, якщо ліміт не встановлено, то він дорівнює 0 грн. Відповідно, усі залишки готівки ризикують потрапити під штраф (у двократному розмірі від понадлімітного залишку). Тому, на наш погляд, такий ліміт краще затвердити.

Проте якщо підприємство не допускає залишку готівки в касі на кінець робочого дня, як кажуть, до копійки, то воно має право ліміт не затверджувати — за це жодних санкцій законодавство не передбачає. Крім того, податківці не згадали, що в п. 54 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148, перераховані ситуації, коли залишок готівки в касі на кінець робочого дня не вважається понадлімітним.

Понад ліміт можна у встановлені строки зберігати у касі готівку, призначену для виплати зарплати.

(Роз’яснення в категорії 109.21 ЗІР ДФСУ)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі