Теми статей
Обрати теми

Майнові податки: а що там у ФОП?

Шевчук Михайло, податковий експерт
У частині майнових податків такого виду платника, як фізична особа — підприємець (ФОП), не передбачено. Стосується це як податку на нерухомість, так і плати за землю. Тому в частині розрахунку зобов’язань із цих податків ФОП прирівняні до звичайних фізосіб. Але є одне досить важливе «але».

І з податку на нерухомість (згідно з пп. 266.7.1 — 266.7.2 ПКУ), і з плати за землю (згідно з пп. 286.5 та 288.7 ПКУ) платники-фізособи звітувати не зобов’язані. Вони спокійно собі чекають на податкові повідомлення-рішення, які їм повинні направити (вручити) податківці не пізніше 1 липня.

А що щодо ФОП? По-хорошому, незалежно від того, чи використовують вони нерухомість/землю у своїй підприємницькій діяльності, аналогічний порядок повинен поширюватися й на них. Але не все так просто…

Податок на нерухомість

ДФСУ підтверджує, що ФОП сплачують цей податок за нормами, передбаченими для фізосіб. Причому стосується це власників об’єктів як житлової, так і нежитлової нерухомості.

Тобто про подання ними податкових декларацій не йдеться.

Земельний податок

На жаль, стосовно нього податківці продовжують дотримуватися незрозумілої позиції (категорія 112.05 ЗІР ДФСУ). Нібито, якщо право власності на земельну ділянку оформлене на ФОП, то така особа подає до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки податкову декларацію з плати за землю (земельний податок).

Та навіть у такому разі врятуватися від нарахування, сплати та подання податкової звітності із земельного податку можуть ФОП-єдиноподатники груп 1 — 4 у разі використання землі у своїй господарській діяльності / сільськогосподарському товаровиробництві (згідно з п.п. 4 п. 297.1 ПКУ).

Граничний строк подання податкової декларації з плати за землю (земельний податок або орендна плата) закінчиться в середу, 20 лютого.

Орендна плата за землі держкомвласності

І тут ДФСУ «гне свою лінію»: якщо право оренди земельної ділянки (земельних ділянок) оформлене на ФОП, то така особа подає до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки податкову декларацію з плати за землю (категорія 112.05 ЗІР ДФСУ).

Тобто якщо в договорі оренди ви зазначені саме як фізособа-підприємець, то й обов’язок подання декларації на вас, на думку податківців, поширюється.

Причому, на відміну від земельного податку, навіть підприємці-єдиноподатники не можуть розраховувати на звільнення від нарахування, сплати та подання податкової звітності з орендної плати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі