11.02.2019

Самостійна ліквідація ОЗ: розбирайте без ПДВ

Лист ОВП ДФС від 29.01.19 р. № 300/ІПК/28-10-27-01-11

Лист Офісу великих платників (ОВП), що коментується, відверто кажучи, є копипастом тексту довгоочікуваної та справедливої Узагальнюючої податкової консультації щодо документального підтвердження знищення або зруйнування основних виробничих або невиробничих засобів, затвердженої наказом Мінфіну від 03.08.18 р. № 673.

Про «комплект» узагальнюючих податкових консультацій (УПК), затверджених зазначеним наказом, ви дізналися з нашого коментаря «Нові УПК від Мінфіну: збитковий експорт та ліквідація ОЗ без ПДВ» // «БТ», 2018, № 34-35.

Та УПК примітна не лише правильним трактуванням відповідних норм ПКУ (п.п. 14.1.191; п. 189.9; п.п. «г» п. 198.5), але передусім тією обставиною, що Мінфін пішов наперекір нав’язуваній фіскалами позиції, яка неправомірно звужувала трактування слів «ліквідація здійснюється без згоди платника податку». Ми з цією позицією завжди сперечалися, стверджуючи, що ті ситуації, коли платник вже не може використовувати основний засіб (ОЗ) в запланованих цілях (тобто як актив), теж можуть вважатися не залежними від волі платника обставинами, а ліквідація такого об’єкта — вимушеною. Чому ми звернулися до цього листа? Ну, по-перше, це приємно.

А по-друге, платники неодноразово наривалися на фіскальні інсинуації податківців. Але не в цьому випадку.

Так, первинний документ про розбирання ОЗ потрібен — куди без нього в бухобліку? Але подавати його податківцям разом з ПДВ-декларацією не обов’язково. Надіслати копію такого документа можна за власною ініціативою або на запит контролерів будь-яким доступним способом (нарочним, поштою, в електронному вигляді).