Теми статей
Обрати теми

«Перехідна» відпустка 2018 — 2019 в ЄСВ-звіті

Боршовська Валентина, заступник директора департаменту з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Пенсійного фонду України
У грудні 2018 року працівникові були нараховані: зарплата за 16 робочих днів — 4160 грн.; відпускні за період з 26.12.18 р. по 13.01.19 р. у сумі 2890 грн. (у тому числі: 1020 грн. — за 6 днів у грудні; 1870 грн. — за 11 днів у січні. Проте у таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за грудень 2018 року відпускні за обидва місяці (грудень, січень) помилково відобразили загальною сумою одним рядком, як відпускні за грудень. Як виправити помилку?

Спочатку обговоримо те, як потрібно було заповнити таблицю 6 ЄСВ-звіту за цим працівником за грудень 2018 року. Потім поговоримо про саме виправлення.

Як потрібно було показати відпускні в грудні. У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 відпускні і зарплату відображають окремими рядками.

Якщо відпустка переходить (з місяця на місяць), то вся сума відпускних нараховується в місяці виходу у відпустку. Але в таблиці 6 її відображають з розбиттям за днями місяців, на які припадає відпустка, тобто двома рядками (п. 9 розд. IV Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.15 р. № 435 (далі — Порядок № 435)).

Тому на застраховану особу в таблиці 6 ЄСВ-звіту за грудень 2018 року мали бути заповнені три рядки:

1 рядок — із зарплатою за грудень 2018 року;

2 рядок — із відпускними за грудень 2018 року;

3 рядок — із відпускними за січень 2019 року.

Що буде, якщо не виправитися? Помилка, допущена в такій ситуації і невиправлена згодом, може призвести до декількох негативних наслідків надалі. Причому як для працівника, так і для роботодавця.

Назвемо їх:

1. Така помилка може призвести до необхідності виконання вимог ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ. А саме, виконання роботодавцем у січні 2019 року вимог про нарахування ЄСВ виходячи з мінімальної зарплати.

Якщо не розподілити суму відпускних за відповідними місяцями, це може призвести до того, що загальний дохід за січень (у якому відпустка закінчується) виявиться менше МЗП (4173 грн.). Що, у свою чергу, і спричинить необхідність виконання такої вимоги. Тобто роботодавцеві доведеться додатково платити ЄСВ на різницю між нарахованою зарплатою за січень і МЗП за цей місяць.

2. Викривлення персоніфікованих даних працівника. Нагадуємо: персоніфіковані дані використовуються Пенсійним фондом при призначенні та перерахунку пенсії. Викривлення може негативно позначитися на її розмірі.

Як виправити помилку? Таку помилку виправляють у місяці її виявлення. Положеннями п. 9 розд. IV Порядку № 435 допускається вносити від’ємні значення до таблиці 6 у випадках відображення:

— сум перерахунку заробітку (доходу), пов’язаних з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв’язку з відпусткою, тимчасовою непрацездатністю, допомоги по вагітності та пологах, нарахованих у попередніх періодах;

— сторнованих сум відпускних, допомоги по тимчасовій непрацездатності і допомоги по вагітності та пологах.

Ці положення Порядку № 435 дають можливість роботодавцям виправити в таблиці 6 помилково показані одним рядком «перехідні» відпускні та зазначити їх правильно. Отже, у ситуації, що склалася, виправитися потрібно так.

У таблиці 6 ЄСВ-звіту за січень 2019 року заповнити:

1) рядок із сумою зарплати за січень 2019 року. Припустимо, її сума склала 3900 грн.;

2) рядок із сумою січневих відпускних, помилково відображених разом із грудневими відпускними одним рядком у грудні 2018 року, зі знаком «мінус»;

3) рядок із відпускними за січень 2019 року.

Наочне заповнення таблиці 6 ЄСВ-звіту за січень 2019 року з виправленням обговорюваної помилки покажемо на рисунку.

img 1

Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за січень 2019 року

Що стосується таблиці 1 Звіту за формою № Д4, то коригування відпускних, відображене в таблиці 6, не вплине на її сумові показники.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі