Теми статей
Обрати теми

За допомогою яких документів можна було підтверджувати види діяльності ФОПів з метою ненарахування ЄСВ

Редакція БР
Лист від 12.01.2012 р. № 788/03-20

Якщо зламавсь у вас годинник,

його полагодить єдинник...

За допомогою яких документів можна було підтверджувати види діяльності ФОПів
з метою ненарахування ЄСВ

Лист Пенсійного фонду України
від 12.01.2012 р. № 788/03-20

Щодо нарахування ЄСВ
із сум винагород за послуги,
надані підприємцем-єдинником
*

* Так в оригіналі.— Ред.

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з сум винагород за надані послуги фізичною особою — підприємцем, який знаходиться на спрощеній системі оподаткування, згідно з цивільно-правовим договором, і в межах своєї компетенції повідомляє.

Відповідно до частини першої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (у редакції Закону України від 07.04.2011 р. № 3205-VI, який набрав чинності з 06.05.2011 р.) (далі — Закон) платниками єдиного внеску є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту), чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців).

За період до 06.05.2011 р. цим Законом передбачалося, що підтвердженням виду діяльності підприємця було свідоцтво про державну реєстрацію його як підприємця.

Оскільки у свідоцтві про державну реєстрацію підприємця види діяльності не зазначаються, то для підтвердження виду діяльності підприємця за зазначений період роботодавець може використовувати інформацію, надану державним реєстратором, де зазначаються види діяльності підприємця відповідно до КВЕД, або довідку, надану органами статистики. Якщо підприємець, який виконує роботи (надає послуги) згідно з договором цивільно-правового характеру, є платником єдиного податку, то підтвердженням може також бути свідоцтво про сплату єдиного податку, де зазначається його вид діяльності за відповідний період. Юридичні особи сплачують єдиний внесок за фізичних осіб — підприємців, які працюють у них за цивільно-правовими договорами, якщо виконувані ними роботи (надавані послуги) не відповідають видам діяльності, за якими здійснено державну реєстрацію їх як підприємців, та/або немає вищезазначеного документального підтвердження його видів діяльності.

Згідно з частиною дев’ятою статті 9 Закону обчислення і сплата єдиного внеску за осіб, які виконують роботи (надають послуги) згідно з цивільно-правовими договорами, здійснюються роботодавцями за рахунок сум, на які внесок нарахований.

При цьому для осіб, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, строк виконання яких перевищує календарний місяць, єдиний внесок нараховується на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована (частина друга статті 7 Закону).

Платники-роботодавці формують та подають до органів Пенсійного фонду звіт відповідно до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2 (далі — Порядок), згідно з додатком 4 таблиці 6 до зазначеного Порядку.

Враховуючи зазначене сума заробітної плати (доходу) за виконану роботу (надані послуги) повинна бути рознесена відповідно по місяцях. У реквізиті 11 таблиці 6 додатка 4 обов’язково повинно бути відображено місяці, за які проведено нарахування.

У реквізиті 9 таблиці 6 «Код категорії застрахованої особи» зазначається код відповідно до Таблиці відповідності кодів категорії застрахованої особи та кодів бази нарахування і розмірів ставок єдиного внеску (додаток 2 до Порядку). Вибраний з цієї таблиці код категорії застрахованої особи має відповідати фактичному статусу застрахованої особи у відносинах із страхувальником. Для застрахованої особи, яка виконує роботи (надає послуги) за цивільно-правовими договорами, вноситься значення коду, що дорівнює 26.

Директор департаменту
надходження доходів
В. Литвиненко

Від редакції

У цьому листі ПФУ роз’яснив особливості документального підтвердження видів діяльності фіз осіб -підприємців, які виконують роботи (надають послуги), що поширюються на період до 06.05.2011 р., з метою ненарахування на виплачувані доходи ЄСВ.

Судячи з усього, такими документами ПФУ готовий визнати інформацію, отриману від держреєстратора, довідку органів статистики, а для ПриПЄПів — свідоцтво про сплату ЄП.

Аналогічних висновків ПФУ, до речі, вже доходив у листі від 06.05.2011 р. № 9156/03-30 («Бухгалтер» № 32’2011, с. 26–27).

Ну а тепер в Законі про ЄСВ йдеться про необхідність підтвердження видів діяльності фізособи саме витягом із Єдиного держреєстра юросіб і фізосіб-підприємців.

Про документи, які є підставою для неутримання ПДФО із ФОПів,— див. також «Бухгалтер» № 1–2’2012, с. 56–58.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі