Теми статей
Обрати теми

Про застосування законодавства

Редакція БР
Лист від 06.02.2012 р. № 522-2-11/7

Крапля нікотину вбиває коня,

(куріння заборонене)
або Від роботи коні дохнуть

(місце для куріння)

Про наочну інформацію в місцях, де куріння дозволено або заборонено

Лист Державної інспекції України
з питань захисту прав споживачів
від 06.02.2012 р. № 522-2-11/7

Про застосування законодавства

Державною інспекцією України з питань захисту прав споживачів розглянуто Ваш лист <...> щодо практики застосування законодавства та повідомляємо наступне.

Частина четверта статті 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» та частина четверта статті 15-2 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» передбачають, що наочна інформація має бути розміщена у місцях та закладах, де куріння заборонено.

Ці ж положення законодавства чітко визначають, що наочна інформація складається з графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: «Куріння заборонено. При цьому жоден із зазначених законів не містить положень, які передбачають встановлення додаткових вимог до графічного знаку чи напису.

Положення частин четвертої, п’ятої та восьмої статті 13 Закону України «Про заходи щодо попере­дження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» та частини четвертої, п’ятої та восьмої статті 15-2 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» встановлюють чіткі вимоги щодо змісту інформації, зокрема:

— у місцях та закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: «Куріння заборонено;

— у місцях для куріння має бути розміщено графічний знак з текстом такого змісту: «Місце для куріння» — та інформація про шкоду, яку завдає здоров’ю людини куріння тютюнових виробів, із текстом такого змісту: «Куріння шкодить Вашому здоров’ю.

Саме виконання цих вимог є обов’язком, порушення якого матиме як наслідок накладення санкцій, передбачених законодавством. При цьому згадані закони не встановлюють заборони розміщувати також і додаткову інформацію у місцях, де куріння заборонено, чи у місцях для куріння.

Перший заступник Голови О. Пшеничка

Від редакції

На тему куріння — див. також листи Департаменту профілактики правопорушень МВС від 18.11.2011 р. № 10/5-­8142, Держкомітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.11.2011 р. № 8372­-8­-11/16, Мін’юсту від 09.12.2011 р. № 745-­0­-2­-11/7.2 у «Бухгалтері» № 4’2012 на с. 34–36 і Міністерства охорони здоров’я від 27.12.2011 р. № 55/610 у № 11’2012 на с. 32.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі