Теми статей
Обрати теми

Митні органи можуть навіть після оформлення і пропуску товарів донарахувати податки та збори

Редакція БР
Лист від 21.02.2012 р. № 14/1-521-

— Поздно! — Хтозна...

Є обґрунтована підозра!

Митні органи можуть навіть після оформлення
і пропуску товарів донарахувати податки та збори

I

Лист Управління правового забезпечення
Державної митної служби України
від 21.02.2012 р. № 14/1-521-ЕП

Керівникам митних органів

За результатами розгляду заяв Київської регіональної та Вінницької митниць про перегляд ухвал суду касаційної інстанції з мотивів неоднакового застосування у подібних правовідносинах норм Митного кодексу України Верховним Судом України винесено постанови від 07.11.2011 р. у справі № 21-223а11 та від 14.11.2011 р. у справі № 21-321а11 відповідно.

У вказаних постановах Верховний Суд України дійшов висновку про те, що за умови обґрунтованої підозри, що під час пропуску товарів і транспортних засобів через митний кордон України було допущено порушення законодавства України, контроль правильності визначення митної [вартості] товарів може здійснюватись митними органами відповідно до статей 60 , 69 Митного кодексу України після закінчення операцій митного оформлення.

За наслідками перевірки правильності визначення митної вартості товарів можуть бути донараховані обов’язкові платежі.

Вказану інформацію направляємо для врахування в роботі.

<...>

Начальник Управління Г. Чорна

Від редакції

У цьому листі ДМСУ доводить до відома своїх підлеглих фіскальну позицію Верховного Суду України, що стосується контрольних повноважень митників.

В обох своїх рішеннях (текст яких ми наводимо далі) ВСУ став на бік митниці, яка донараховувала податки і збори вже після оформлення і пропуску товарів. Свою позицію ВСУ аргументував посиланнями на ст. 69 Митного кодексу, згідно з якою за наявності достатніх підстав вважати, що були порушення законодавства, митний контроль може здійснюватися незалежно від оформлення і пропуску товарів та транспортних засобів.

Тобто в такому випадку на підставі письмового розпорядження керівника проводиться перевірка, за підсумками якої можуть бути донараховані податки і збори.

Щодо обов’язковості рішень ВСУ — див. також «Бухгалтер» № 30’2011, с. 46–47.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі