Теми статей
Обрати теми

Про погашення недоїмки

Редакція БР
Лист від 15.02.2012 р. № 3619/03-20

Виконавчий документ —

надішлють в один момент

За наявності недоїмки за пенсійним збором органи ПФУ надсилають вимогу про її сплату,
що є виконавчим документом

Лист Пенсійного фонду України
від 15.02.2012 р. № 3619/03-20

Про погашення недоїмки

Пенсійний фонд України розглянув <...> листи <...> щодо порядку стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків та застосування фінансових санкцій і повідомляє.

Згідно з частиною другою статті 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (в редакції Закону, що діяла до 01.01.2011 р.) (далі — Закон) суми страхових внесків, своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмкою) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Частиною 3 статті 106 Закону встановлено, що органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Про нарахування пені та накладення штрафів посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду виносять рішення в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду (частина 13 статті 106 Закону).

Суми пені та штрафів можуть бути включені до вимоги про сплату недоїмки, якщо застосування цих фінансових санкцій пов’язане з виникненням та сплатою недоїмки.

Порядок стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків та застосування фінансових санкцій визначений розділами 8 та 9 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663 (із змінами) (далі — Інструкція).

Згідно з пунктом 8.2 Інструкції, у разі якщо страхувальник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати страхових внесків, а також борги зі сплати фінансових санкцій (штрафів) та пені, органи Пенсійного фонду щомісяця протягом п’яти робочих днів, наступних за звітним базовим періодом, надсилають такому страхувальнику вимогу про сплату недоїмки. Вимога формується на підставі даних особових рахунків платників на всю суму боргу під одним порядковим номером до пов­ного погашення сум боргу.

Таким чином здійснюється процедура узгодження з платником загальної суми боргу, яка і підлягає сплаті.

Узгоджена вимога про сплату боргу та рішення про застосування фінансових санкцій вважаються чинними до повного погашення зазначених у них зобов’язань.

Відповідно до пункту 8.9 Інструкції, якщо протягом наступного базового звітного періоду страхувальник наростив суми боргу, то після проходження відповідної процедури узгодження та оскарження до органу державної виконавчої служби подається вимога тільки на суму зростання боргу.

Вимога відкликається органом Пенсійного фонду України з органу державної виконавчої служби після повного погашення боргу.

Директор департаменту надходження доходів
В. Литвиненко

Від редакції

Отже, ПФУ за наявності заборгованості зі сплати пенсійного збору пропонує керуватися частинами 2 і 3 ст. 106 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» у редакції, що діяла до 01.01 .2011 р. (нагадаємо, що з 01.01 .2011 р. ча­стини 2 і 3 ст. 106 із цього Закону виключено).

Йдеться про те, що суми заборгованості , що виникла за пенсійним збором, є недоїмкою, для стягнення якої органи ПФУ надсилають вимогу про сплату.

Крім того, у цьому випадку можна було послатися на абз. 5 п. 7 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ , згідно з яким стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

Абзацом 6 зазначеного пункту також передбачено, що

«на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 ро­­ку, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій , якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом».

Тому можна вважати, що органи ПФУ й після 01.01 .2011 р. не позбавлені права складати вимогу про сплату зазначеної «старої» недоїмки.

Суди також наразі підтримують цей підхід (див., наприклад, ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 16.02.2012 р. у справі № 2а/2370/5082/11).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі