Теми статей
Обрати теми

Підприємство (підприємець) має право надавати послуги з видачі готівки за допомогою платіжного термінала; якщо касир один, книга обліку виданих і прийнятих старшим касиром грошей — не потрібна

Редакція БР
Лист від 05.03.2012 р. № 25-310/528-2500

Термінал — від слова «нал»

Підприємство (підприємець) має право надавати послуги
з видачі готівки за допомогою платіжного термінала;
якщо касир один, книга обліку виданих і прийнятих старшим касиром грошей — не потрібна

Лист Національного банку України
від 05.03.2012 р. № 25-310/528-2500*

Національний банк України розглянув Ваше звернення <...> щодо надання роз’яснення застосування підзаконних нормативно-правових актів Національного банку України, повідомляє.

Щодо надання підприємством (або підприємцем)
держателям платіжних карток послуги
з видачі готівки за допомогою платіжного термнала

Відповідно до пункту 2.4 глави 2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.01.2005 р. за № 40/10320 (із змінами), якщо підприємство (підприємець) відповідно до законодавства України приймає до обслуговування спеціальні платіжні засоби з метою проведення оплати вартості товарів чи послуг і оснащене платіжним терміналом (у тому числі з’єднаним чи поєднаним з реєстратором розрахункових операцій), то таке підприємство (підприємець) може за рахунок готівкової виручки або коштів, отриманих із банку, надавати держателю спеціальних платіжних засобів Національної системи масових електронних платежів та інших платіжних систем (якщо така послуга передбачена їх правилами) послуги з видачі готівки з роздрукуванням квитанції платіжного термінала (або розрахункового документа) та відображенням таких операцій у відповідній книзі обліку.

Національний банк України має право встановлювати обмеження з видачі готівки за спеціальними платіжними засобами.

Обмеження з видачі готівки за спеціальними платіжними засобами можуть встановлюватися платіжною організацією відповідної платіжної системи та банками — членами цієї системи.

Від редакції

Згодні . Підприємство (підприємець) може надавати послуги з видачі готівки за допомогою платіжного термінала. Для цього необхідно:

а ) роздруковувати квитанції платіжного термінала (розрахункові документи);

б ) відображати зазначені операції в книзі обліку.

Щодо необхідності ведення книги обліку
виданих та прийнятих старшим касиром грошей,
якщо на підприємстві тільки один касир

Згідно з пунктом 4.6 глави 4 Положення старший касир перед початком робочого дня (за наявності на підприємстві кількох касирів) видає іншим касирам авансом потрібну для видаткових операцій суму готівки під підпис у книзі обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей (додаток 6), яку веде старший касир.

Касири в кінці робочого дня зобов’язані скласти звіт про одержану і видану готівку за відповідними касовими документами і здати залишок готівки та касові документи за проведеними операціями старшому касиру під підпис у книзі обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей.

Книга обліку виданих та прийнятих старшим касиром коштів застосовуються також для обліку готівки, виданої з каси підприємства довіреній особі, яка виплачує заробітну плату протягом встановленого строку, та повернення нею наявної готівки і касових документів.

Таким чином, при наявності в підприємства тільки одного касира облік прийнятої та виданої готівки веде цей касир у Журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів та касовій книзі.

Від редакції

Цілком розумний підхід.

Заступник Голови Національного банку України
В. Ричаківська

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«Чи має право підприємство (або підприємець) надавати держателям платіжних карток послуги з видачі готівки за допомогою платіжного термінала?

Чи необхідно вести книгу обліку виданих та прий­нятих старшим касиром грошей, якщо на підприємстві тільки один касир?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі