Теми статей
Обрати теми

Від шеф-повара

Редакція БР
Колонка редактора

З кожним днем все радісніше жить...*

Я все частіше з ностальгічною тугою згадую 70-ті.

— Ти дивився вчора телевізор ?

Йшлося не про сам телевізор, а про те, що по ньому показували. Каналів було 2, з яких місцевий ніхто не дивився, і було зрозуміло, що мова йде про Москву. Звідки з 4 програм на провінцію транслювалася тільки 1 — це й було Центральне телебачення. Тільки його і могли мати на увазі.

— Ти читав учора газети ?

Так, саме газети, тому що їх було кілька: «Правда», а безпартійним — можна «Известия», «Комсомольская/Пионерская правда» для дитини ( мене) залежно від віку та — якщо пощастило підписатися — «Литературная газета». Але тоді ще треба було виписати і щось місцеве. Тож газет було багато. Інша річ, що друкували в них майже одне й те саме.

— Тобі «Иностранку» вже давали?

Журнал «Иностаранная литература» читали по черзі. Причому не кожен номер, а тільки коли було таке, що соромно не читати. І вся країна по черзі читала, що соромно не читати . І всі, хто читав , пихато зверхньо дивилися на тих, хто ще не читав, бо ще не дійшла черга. І ті, хто випередив , гордо говорили так, щоб чули відсталі, такі цікаві слова — Артур Хейлі «Аеропорт»… З американського побуту… Із сексомних він був уже тоді). Це здавалося віконечком в інший світ. Прямо як у фільмі «Вікно в Париж».

— Як, ти не дивився «Вікно в Париж» ?

Не можна було не дивитися те, що дивилися всі.

Щоправда, це вже 1993-й. Коли віконце вже трохи відчинилось. Отут і почалося.

Як потім виявилося, відчиняти було авантюрою . Ми перестали бути [майже] однаковими й тому [майже] добрими. Ми ставали різними і злими. З’явилися спочатку Польща, потім Туреччина і Єгипет (саме в такій послідовності) та майже одразу — все інше. Вільний виїзд/в’їзд, 65 каналів, тарілки , інтернет, увесь світ на долоні, лоткиàкіоскиàмагазиниàбутіки/маркети, а зникли тільки гроші.

Разом із грошима стали зникати спеціальності. Інтелігенція масово йшла торгувати, найрозумніші ставали бухгалтерами. Зміна ладу, країни, грошей, нова присяга, новий паспорт. Це все зустрічали радісно , тому що в проміжні місяці до купонів-грошей були купони, які відрізали ножицями, а замість нового паспорта — штамп «Україна» у старому, і щоб купити цукор, потрібні були паспорт, рубль, купон і талон.

Божевільна гіперінфляція, пограбування старою й новою державами вкладників ощадкас, фінансові піраміди , дика приватизація й — олігархи.

Розділ ринку, зміна структури цін, дешеві промтовари й дорога їжа, на додачу — над дорогі енергоносії. 91% тих, хто голосував за незалежність, здригнулися.

Податки. Із зарплати зсередини — до 50%, на за­р­плату ззовні61% до Пенсійного фонду, 19% у Чорнобиль, 6% до Фонду зайнятості, зверху на все це — 22% податок з доходу, а зовсім зверху — 28% ПДВ.

Отоді народ і став тікати в тінь, потім податки олюднилися, але повертатися з тіні ніхто не поспішав .

Так починалося нове життя. Демократія, вибори, депутати, президенти, брехня, брехня, брехня, брехня.

Уламки медицини й освіти, « олбанська» і недогризки української замість російської**, свавілля.

Усе, що нам брехали 70 років, виявилося правдою .

Застій, перебудова, розбій, а потім — Кучма .

Тільки-но освоїлися — і відразу схотілося щастя.

Безкровна війна помаранчевих і блакитних стрічечок, «наколоті апельсини», навіть Азаров на помаранчевому Майдані і — зрадництво. Розбиті надії, плювок у своїх, щоб чужі боялися, але чужі не злякалися

Я всі частіше з ностальгічною тугою згадую 70-ті.

 

* Із «Пісні про Батьківщину» (із к/ф «Цирк») — слова В. Лебедєва-Кумача («Широка страна моя родная»).

** (Ось — від «квітів нашого життя»:

— Та він лох, я в нього був . У них там навіть тарілки нема, і плазми нема теж! Древній Соні. І DVD дивитися не можна. Тільки відик старий! Тату, в нього навіть MP­3­плеєра немає! Тупо сидить зі своїм СD! І смердючий смартфон замість айфона ! Майже Еріксон ! Ані айпода, ані айпеда, ані єбука — нічого! І компа нема нормального — допотопний хіюндай… То ж про що з ним можна говорити? Москвич­412, виробництво Іжевськ…)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі