Теми статей
Обрати теми

Платник податку на прибуток за ставкою 0 відсотків направляє до бюджету тільки суму, використану за нецільовим призначенням; невикористані суми до бюджету перераховувати не треба

Редакція БР
Відповідь на запитання

Почитать нулявкам можна

все, що пише Задорожний

Тобто — чому сприяє.

Платник податку на прибуток за ставкою 0 відсотків направляє до бюджету тільки суму,
використану за нецільовим призначенням; невикористані суми до бюджету перераховувати не треба

Виробниче підприємство застосовує ставку податку на прибуток 0 відсотків з 01.04.2011 р. Чи зобов’язане підприємство у I кварталі 2012 року перераховувати до бюджету суму коштів, що залишилася невикористаною станом на 01.01.2012 р.?

Критерії, що дають право на застосування ставки податку на прибуток 0 відсотків, наведено у п. 154.6 ст. 154 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (за текстом — Податковий кодекс).

При цьому абзацом третім п. 152.11 ст. 152 цього Кодексу встановлено, що платники податку, визначені у п. 154.6 ст. 154, зобов’язані спрямувати суми коштів, що не перераховані до бюджету при застосуванні ставки податку на прибуток 0 відсот­ків , виключно за цільовим призначенням, а саме: на переоснащення матеріально-технічної бази, повернення кредитів, використаних на зазначені цілі, сплату процентів за ними та/або поповнення власних обігових коштів.

У разі якщо кошти, не перераховані до бюджету, використано не за цільовим призначенням, вони зараховуються до бюджету в I кварталі наступного звітного року. Тобто платники податку, що відповідають наведеним у п. 154.6 ст. 154 Податкового кодексу критеріям та користуються «податковими канікулами», в обов’язковому порядку повинні перераховувати до бюджету кошти лише у випадку нецільового їх використання.

Таким чином, якщо станом на 01.01.2012 р. у платника податку, який застосовує ставку 0 відсотків, залишилися невикористаними кошти, то такий платник не перераховує їх до бюджету, а спрямовує за цільовим призначенням відповідно до п. 152.11 ст. 152 Податкового кодексу.

Консультацію підготувала Ніна Василюк,
 оглядач «Вісника», за сприяння:
О. Задорожного,
 заступника начальника
Управління адміністрування податку
 на прибуток та податкових платежів
Департаменту оподаткування
 юридичних осіб ДПС України,
та Департаменту взаємодії
 із засобами масової інформації
 та громадськістю ДПС України

«Вісник податкової служби України» № 12/2012

Від редакції

Щоправда, не використовувати кошти за цільовим призначенням дуже не просто — із урахуванням того що кошти дозволено направляти навіть на поповнення власних обігових коштів.

Про те, як оподатковується податком на прибуток залишок не використаних відповідно до законодавства коштів, звільнених від податку на прибуток «Перехідними положеннями» ПКУ,— див. лист ДПСУ від 30.12.2011 р. № 10992/7/15-1217 у «Бухгалтері» № 4’2012 на с. 14–15.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі