Теми статей
Обрати теми

Коли минає строк подання податкової звітності в електронному вигляді

Редакція БР
Лист від 07.10.2011 р. № 1666/

Коли минає строк подання податкової звітності в електронному вигляді

О 24.00 сьогодні, а не о 00.00 завтра

Але ще краще — о 23.59!

Лист Державної податкової адміністрації в Харківській області
Державної податкової адміністрації України
від 07.10.2011 р. № 1666/А/17-170*

(витяг)

* Наводимо запитання, відповіддю на яке є цей лист:

«<...>

2. Коли минає строк подання податкової звітності в електронному вигляді? Чи вважається своєчасно поданою декларація, надіслана о 23:03 останнього дня строку?».— Ред.

Державна податкова адміністрація у Харківській області, за дорученням ДПА України, розглянула Ваше звернення <...> та повідомляє наступне.

<...>

Згідно з п. 49.3 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) податкова декларація подається до органу державної податкової служби за вибором платника податків, якщо інше не передбачено цим Кодексом, в один із таких способів :

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Згідно з п. 49.2 ПКУ платник податків зобов’язаний за кожний звітний період (граничні строки подання звітності визначені п/п. 49.18–49.19 ПКУ з урахуванням п. 49.20 — якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем) подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Згідно з п. 49.5 ПКУ у разі надсилання податкової декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення на адресу відповідного органу державної податкової служби не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, визначеного цією статтею, а при поданні податкової звітності в електронній формі — не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

При відправленні електронних документів згідно з п. 2 розд. ІІІ Інструкції з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку (далі — Інструкція), затвердженої наказом Державної податкової адміністрації України від 10.04.2008 р. № 233, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 16.04.2008 р. за № 320/15011, платник податків самостійно визначає кінцевий строк їх відправлення (враховуючи час на своєчасну доставку документів до органів ДПС у разі можливого пошкодження телекомунікаційного зв’язку або ненадходження першої квитанції).

Згідно з п. 7.7 розд. III Інструкції датою та часом подання податкового документа в електронному вигляді до органів ДПС є дата та час, зафіксовані у першій квитанції. Згідно з п. 7.5 розд. ІІІ Інструкції підтвердженням платнику податків прийняття його податкових документів до бази даних ДПС є друга квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, в якій визначаються реквізити прийнятого податкового документа в електронній формі, відповідність податкового документа в електронній формі затвердженому формату (стандарту) електронного документа, результати перевірки ЕЦП, інформація про платника податків, дата та час приймання , реєстраційний номер, податковий період, за який подається податкова звітність, та дані про відправника квитанції.

Згідно з п. 3 розд. ІІІ Інструкції податкова звітність в електронному вигляді, отримана органами ДПС пізніше терміну, встановленого законодавством для податкової звітності, вважається поданою з порушенням терміну.

Заступник Голови
В. Шустова

Від редакції

ДПА у Харківській області фактично порекомендувала платникам не затягувати із надсиланням звітності в електронному вигляді. Інакше податківці вважатимуть звітність, отриману пізніше граничного строку, поданою із порушенням строку. Втім, платники завжди можуть посилатися на п. 49.5 ПКУ, згідно з яким граничний строк подання податкової звітності в електронній формі — не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк подання податкової декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі