Теми статей
Обрати теми

При застосуванні виробничого методу амортизації ОЗ ураховуються мінімально допустимі строки корисного використання

Редакція БР
Лист від 06.04.2012 р. № 6134/6/15-1415

— А за рік зможеш?
— Авжеж! Можу і за день...

При застосуванні виробничого методу амортизації ОЗ
 ураховуються мінімально допустимі строки корисного використання

Лист Державної
податкової служби України
від 06.04.2012 р. № 6134/6/15-1415

Відповідно до п/п. 145.1.2 п. 145.1 ст. 145 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта, який встановлюється наказом по підприємству при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс), але не менше ніж визначено в пункті 145.1, і призупиняється на період його виведення з експлуатації (для реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання, консервації та інших причин) на підставі документів, які свідчать про виведення таких основних засобів з експлуатації.

Нарахування амортизації з метою оподаткування здійснюється підприємством за методом, визначеним наказом про облікову політику для складання фінансової звітності, та може переглядатися в разі зміни очікуваного способу отримання економічних вигод від його використання (п/п. 145.1.9 п. 145.1 ст. 145 Кодексу).

Амортизація основних засобів нараховується із застосуванням виробничого методу, за яким місячна сума амортизації визначається як добуток фактичного місячного обсягу продукції (робіт, послуг) та виробничої ставки амортизації. Виробнича ставка амортизації обчислюється шляхом ділення вартості, яка амортизується, на загальний обсяг продукції (робіт, послуг), який підприємство очікує виготовити (виконати) з використанням об’єкта основних засобів (абз. 5 п/п. 145.1.5 п. 145.1 ст. 145 Кодексу).

Виходячи з викладеного вище при застосуванні виробничого методу амортизації основних засобів враховуються мінімально допустимі строки корисного використання для розрахунку амортизаційних відрахувань основних засобів.

Заступник Голови А. Ігнатов

Від редакції

Детальніше про нюанси встановлення строку корисного використання — див. «Бухгалтер» № 16’2012, с. 46–48. Про наслідки у податковому й бухгалтерському обліках зміни строку корисного використання необоротних активів і методу нарахування амортизації — див. Бухгалтер № 17’2012, с. 36–40.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі