Теми статей
Обрати теми

Про сплату збору за спеціальне використання води

Редакція БР
Лист від 01.08.2012 р. № 13653/6/15-2116

Податкова гідрогідра

Лист Державної
податкової служби України
від 01.08.2012 р. № 13653/6/15-2116

Про сплату збору
за спеціальне використання води

Всеукраїнському об’єднанню
малого і середнього бізнесу «Фортеця»

Державній податковій службі у м. Києві

Державна податкова служба України розглянула лист <...> щодо сплати збору за спеціальне використання води і повідомляє.

Відповідно до пункту 323.1 статті 323 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — Кодекс) платниками збору є водокористувачі — суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи — підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Пунктом 324.1 статті 324 Кодексу визначено, що об’єктом оподаткування збором є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі, з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання.

Справляння збору за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва не звільняє водокористувачів від сплати збору за спеціальне використання води (п. 326.7 ст. 326 Кодексу).

Додатково повідомляємо, що згідно з пунктом 94 Закону України від 24.05.2012 р. № 4834-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» (далі — Закон № 4834) статтю 323 Податкового кодексу України доповнено новим пунктом 323.2*, відповідно до якого не є платниками збору водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та платників єдиного податку.**

Для цілей цього розділу під терміном «санітарно-гігієнічні потреби» слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та [її] використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.

Пунктом 1 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 4834 визначено, що цей Закон набирає чинності з 1 липня 2012 року, крім змін, що вносяться до Податкового кодексу України окремими пунктами.

Разом з цим повідомляємо, що консультації з питань справляння збору за спеціальне використання води розміщено у категорії «270. 3бір за спеціальне використання вода» сервісу «Єдина база податкових знань» на web-сайті ДПС України» (www.sts.gov.ua).

Заступник Голови А. Ігнатов

 

* Див. «Бухгалтер» № 26’2012, с. 21.— Ред.

** А от раніше юрособи й ФОПи були змушені платити збір на загальних підставах.— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі