Теми статей
Обрати теми

З моменту анулювання ПДВ-реєстрації до набрання чинності судовим рішенням про визнання такого анулювання протиправним платник не має права виписувати податкові накладні

Редакція БР
Відповідь на запитання

Майже як із Шевченком:

заборонити писати й малювати!

                                       податкові накладні                       контрагенту
                                      податковий                                     кредит

З моменту анулювання ПДВ-реєстрації
до набрання чинності судовим рішенням
про визнання такого анулювання протиправним
платник не має права виписувати податкові накладні

Чи має платник податків нарахувати ПДВ на операції з постачання товарів/послуг в період оскарження ним рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ за ініціативою податкового органу в разі, якщо рішення суду прийнято на його користь?

Відповідно до п. 5.5 розділу V Положення [про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну України від 07.11.2011 р.] № 1394, анулювання реєстрації за ініціативою відповідного податкового органу може бути здійснено на підставах, визначених у підпунктах «б»–«и» п. 184.1 ст. 184 Податкового кодексу (підпункти «б»–«и» п. 5.1 цього розділу).

Рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ за ініціативою податкового органу оформляється за формою № 6-РПДВ. Таке рішення складається у двох примірниках комісією, утвореною відповідно до розпорядження податкового органу, та підписується керівником податкового органу. У рішенні про анулювання реєстрації платника ПДВ обов’язково зазначається підстава для такого анулювання з посиланням на відповідні норми Податкового кодексу (п/п. 5.5.4, п. 5.5 розділу V Положення № 1394).

За наявності підстав податковий орган здійснює анулювання реєстрації платника ПДВ на дату :

подання заяви або підписання рішення про анулювання реєстрації, якщо не визначено граничний термін дії свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ (далі — Свідоцтво) або дата втрати особою статусу платника ПДВ, або коли є підстави для анулювання до закінчення терміну дії Свідоцтва ;

закінчення терміну дії Свідоцтва за день до втрати особою статусу платника ПДВ, прийняття рішення чи події в інших випадках (п. 5.7 розділу V Положення № 1394).

Якщо анулювання реєстрації здійснюється за ініціативою податкового органу, платник податку зобов’язаний повернути податковому органу Свідоцтво та всі засвідчені копії Свідоцтва разом із супровідним листом протягом 20 календарних днів від дня прийняття рішення про анулювання (п/п. 5.5.5 п. 5.5 розділу V цього Положення),

Рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ за ініціативою податкового органу може бути оскаржене в(адміністративному порядку відповідно до ст. 56 Податкового кодексу або до суду (п. 5.6 розділу V Положення № 1394).

Право на нарахування ПДВ та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку в порядку, передбаченому ст. 183 Податкового кодексу.

Крім цього, з моменту анулювання реєстрації особи як платника податку така особа позбавляється права на віднесення сум податку до податкового кредиту , виписку податкових накладних (п. 184.5 ст. 184 Кодексу).

Отже, платник податку незалежно від факту оскарження ним рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ за ініціативою податкового органу зобов’язаний повернути податковому органу Свідоцтво та всі засвідчені копії Свідоцтва разом із супровідним листом протягом 20 календарних днів від дати анулювання реєстрації платника ПДВ — дати затвердження акта про анулювання реєстрації. У період з дати анулювання реєстрації платника ПДВ до дати набрання чинності судовим рішенням, яким скасовано анулювання реєстрації платника ПДВ, платник податку втрачає право на виписування податкових накладних та право на нарахування податкового кредиту й отримання бюджетного відшкодування .

Матеріал підготовлено Н. Пасічник,
заступником начальника
Управління по роботі з Єдиною базою
податкових знань та письмових звернень
платників податків Інформаційно-довідкового
 департаменту державної податкової служби — начальником відділу,

О. Шаровою, І. Романюк та Я. Мірошник
, головними державними податковими інспекторами

«Вісник податкової служби України»№ 30/2012

Від редакції

Отже, на думку податківців, від моменту анулювання ПДВ-реєстрації й до набрання чинності судовим рішенням про визнання такого анулювання протиправним платник не має права на виписування податкової накладної, нарахування податкового кредиту й отримання бюджетного відшкодування .

Судячи з усього, мається на увазі, що це право ніяк не може бути відновлене й заднім числом, тобто з моменту анулювання,— навіть після набрання чинності рішенням суду про визнання такого анулювання протиправним.

Інший підхід декларує Вадсуд (див. п. 3 листа від 02.08.2010 р. № 1172/11/13-10 у «Бухгалтері» № 33’2010 на с. 10–13):

«У разі набрання законної сили рішенням про задоволення зазначених позовних вимог та визнання протиправним рішення про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість відповідне рішення податкового органу вважається протиправним з моменту його прийняття.

Наведене означає, що таке рішення податкового органу не створює будь-яких правових наслідків . Тому протиправно анульоване свідоцтво платника податку на додану вартість слід вважати чинним протягом усього часу від моменту його видачі, у тому числі в період від дати прийняття протиправного рішення про анулювання такого свідоцтва до набрання чинності відповідним рішенням суду ».

Однак на практиці податківці поновлюють ПДВ-реєстрацію лише з моменту набрання чинності рішенням суду , посилаючись на п. 5.6.2 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість (затвердженого наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. № 1394):

«У разі відміни рішення про анулювання реєстрації, якщо інше не визначено судовим рішенням, податковий орган видає платнику ПДВ нове Свідоцтво (за новим номером) замість старого Свідоцтва на підставі реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація» та рішення про відміну анулювання реєстрації. При цьому дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання старого Свідоцтва є дата внесення відповідного запису до Реєстру».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі