Теми статей
Обрати теми

Двома словами

Редакція БР
Новини

5% + ПДВ або 7%

з оборотом до 20 млн грн/рік
 за будь-якої чисельності

Прийнято Закон про внесення змін до ПКУ

ВРУ 20.11 .2012 р. прийняла Закон про внесення змін до ПКУ щодо перегляду ставок деяких податків і зборів.

Текст, підготовлений до другого читання, передбачає, зокрема, підвищення ставок акцизного податку, збору за першу реєстрацію транспортного засобу, екологічного податку, плати за землю, збору за користування радіозв’язком, збору за спеціальне водокористування, збору за заготівлю деревини, а також такі новації.

ПДВ

До 01.07.20 13 р. зупинено дію п/п. «ї» п. 201.1 ПКУ. У цьому підпункті встановлюється реквізит податкової накладної, який був доданий Законом № 5083, але так і не використовувався,— дата та номер митної декларації. Сюди ця новація перекочувала з окремого законопроекту.

Єдиний податок

Для платників 5-ї та 6-ї груп:

знято обмеження за кількістю найманих працівників;

знижено ставки з 7% і 10% до 5% і 7% .

Передбачено включення до складу доходу платника 5-ї групи, який є платником ПДВ, суми кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності (за датою списання).

Для платників 2-ї групи змінено звітний період із кварталу на рік.

Передбачено можливість подання електронної заяви для переходу на спрощену систему оподаткування.

Адміністрування податків

1. У разі встановлення або розширення існуючих податкові пільги дозволено застосовувати з наступного бюджетного року.

2. Платникам заборонено подавати уточнюючі розрахунки до декларацій за будь-який звітний період з відповідного податку і збору, який перевіряється контролюючим органом, при проведенні не тільки виїзних податкових перевірок, але й невиїзних.

3. Введено новий вид документальної невиїзної позапланової перевірки — електронна, яка проводиться на підставі заяви, поданої суб’єктом господарювання із незначним ступенем ризику за місцем податкового обліку. Починається така перевірка через 10 днів після подання заяви.

Для проведення електронної перевірки платник подає до органу податкової служби в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів, якщо такі документи створюються таким платником в електронній формі та зберігаються на машинних носіях інформації.

Форма заяви і формат інформації, а також порядки їх подання і розгляду встановлюються Мінфіном.

За результатами електронної перевірки складається довідка, один примірник якої після реєстрації вручається платнику податків або його представникові.

Протягом п’яти робочих днів з дня вручення довідка підлягає підписанню і поверненню до податкового органу. У разі незгоди з текстом довідки дозволяється додати заперечення і брати участь у їх розгляді.

Заперечення розглядаються протягом п’яти робочих днів з дня їх отримання, а відповідь надсилається платнику в порядку, визначеному для надсилання податкових повідомлень-рішень.

За результатами електронної перевірки:

а) податковий орган не має права складати акт і визначати суми податкових зобов’язань;

б) платник зобов’язаний здійснити самостійне виправлення помилок у раніше поданих деклараціях.

Електронні перевірки проводяться для платників податків:

— які застосовують спрощену систему оподаткування,— з 01.01.20 14 р.;

— суб’єктів господарювання мікро-, малого та середнього бізнесу — з 01.01.2015 р.;

інших платників податків — з 01.01.2016 р.

У разі підписання Президентом Закон набере чинності з 01.01.20 13 р., крім норми про збільшення ставок акцизного податку на спирти та алкогольні напої, яка набере чинності на 3 місяці пізніше (проект від 20.11.2012 р. № 10687).

За матеріалами http://ligazakon.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі