Теми статей
Обрати теми

Що таке видання (книга) вітчизняного виробництва

Редакція БР
Лист від 07.11.2012 р. № 5860/35/4

— Що таке є книга? А це букви!

Що таке видання (книга) вітчизняного виробництва

Лист Державного комітету
телебачення і радіомовлення України
від 07.11.2012 р. № 5860/35/4*

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«Що саме слід розуміти під терміном «видання (книга) вітчизняного виробництва» і як його (її) можна відрізнити від аналогічного іноземного виробу?

Якими саме визначеннями слід керуватись (на Ваш погляд)?».— Ред.

Державний комітет телебачення і радіомовлення України розглянув Ваш лист <...> щодо тлумачення терміна « видання (книга) вітчизняного виробництва » та інформує.

Міністерством юстиції України у листі від 24.11.2011 р. № 711-0-2-11/8.2** надано роз’яснення, що чинним законодавством України не передбачено термін «товари вітчизняного виробництва».

** Див. «Бухгалтер» № 4’2012, с. 11.— Ред.

У той же час, на думку Міністерства юстиції України, при вживанні в законодавстві України терміна «товари вітчизняного виробництва», зазвичай маються на увазі товари , виготовлені на території Україні.

При цьому слід зазначити, що розділом XII Митного кодексу України (далі — Кодекс) врегульовано питання країни походження товару.

Згідно зі статтями 277 і 278 Кодексу визначення країни походження товару здійснюється на основі принципів міжнародної практики. Порядок визначення країни походження товару встановлюється Кабінетом Міністрів України на підставі положень Кодексу.

Країною походження товару вважається країна, в якій товар був повністю вироблений або підданий достатній переробці відповідно до критеріїв, встановлених цим Кодексом.

Поряд з цим Держмитслужба України в своєму листі від 03.02.2012 р. № 11.1/1.2-15.1/986* виклала своє розуміння терміна «вітчизняне виробництво», зазначене в підпункті 197.1.25 пункту 197.1 статті 197 Податкового Кодексу України, відповідно до якого під цим терміном слід розуміти такі, зокрема, періодичні видання друкованих засобів масової інформації, книги, учнівські зошити, підручники та навчальні посібники, які вироблені в Україні.

* Див. «Бухгалтер» № 10’2012, с. 10–11.— Ред.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про видавничу справу» видання — твір (документ), який пройшов редакційно-видавниче опрацювання, виготовлений друкуванням, тисненням або іншим способом, містить інформацію, призначену для поширення, і відповідає вимогам державних стандартів, інших нормативно-правових актів щодо видавничого оформлення, поліграфічного і технічного виконання.

Водночас інформуємо, що визначення терміна « видання (книга) вітчизняного виробництва » чинним законодавством не передбачено.

Отже, зважаючи на вищевикладене, « видання (книга) вітчизняного виробництва» може вважатися продукцією вітчизняного виробництва за умови здійснення підготовки і випуску видавничої продукції на території України.

Слід зазначити, що відповідно до ДСТУ 4861:2007 «Видання. Вихідні відомості» елементом вихідних відомостей в книжковому виданні є, зокрема, вихідні дані, що містять: місце випуску видання, найменування (ім’я) видавця, рік випуску видання. Місцем знаходження видання вважається місцезнаходження видавця.

Крім того, за міжнародним стандартним номером книги (ISBN) — номер, який на міжнародному рівні ідентифікує будь-яку книгу чи брошуру певного видавця,— можна визначити країну походження видання.

Перший заступник
Голови Держкомтелерадіо України
А. Мураховський

Від редакції

Як бачимо, Комітет пропонує нам кілька критеріїв (митний і видавничий) і одне своє визначення. Не завадило б їх узгодити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі