Теми статей
Обрати теми

Особливості виписки розрахунку коригування зведеної податкової накладної

Редакція БР
Лист від 30.05.2012 р. № 9181/6/15-3115

Головніше — це директор, це бухгалтер, це коректор...

…що знає особливості виписки розрахунку коригування зведеної податкової накладної

Лист Державної податкової служби України
від 30.05.2012 р. № 9181/6/15-3115

Державна податкова служба України розглянула лист <...> щодо порядку виписки розрахунку коригування до зведеної податкової накладної та повідомляє.

Відповідно до пункту 201.4 статті 201 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) та пункту 6 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. № 1379 (далі — Порядок № 1379), податкова накладна виписується у двох примірниках у день виникнення податкових зобов’язань продавця.

Оригінал податкової накладної видається покупцю, копія залишається у продавця товарів/послуг.

Згідно з пунктом 15 Порядку № 1379 у разі здійснення постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер при постійних зв’язках із покупцем, покупцю може бути виписана зведена податкова накладна виходячи із визначеної у договорі періодичності оплати поставлених товарів/послуг (1 раз на п’ять днів; 1 раз на десять днів тощо), але не рідше одного разу на місяць і не пізніше останнього дня місяця. При цьому до зведеної податкової накладної обов’язково додається реєстр товаротранспортних накладних чи інших відповідних супроводжувальних документів, згідно з якими здійснено постачання товарів/послуг.

Отже, враховуючи те що зведена податкова накладна виписується за підсумками визначеної у договорі періодичності оплати поставленої продукції та не рідше одного разу на місяць і не пізніше останнього дня місяця, то у разі, якщо до моменту виписування продавцем зведеної податкової накладної відбулась зміна податкових зобов’язань продавця у зв’язку з поверненням покупцю коштів за непоставлені товари (послуги) або повернення покупцем товарів, суми податку на додану вартість в зведеній податковій накладній таким продавцем зазначаються загальною сумою, що відповідає фактичній сумі поставлених покупцю товарів (послуг). При цьому розрахунок коригування до такої податкової накладної не виписується.

Стосовно періодичності виписки розрахунку коригування до зведеної податкової накладної слід зазначити наступне.

Відповідно до пункту 192.1 статті 192 Кодексу, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Пунктом 18 Порядку № 1379 передбачено, що у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань відповідно до статті 192 Кодексу постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі — розрахунок коригування).

При цьому порядок складання, реєстрації, зберігання розрахунку коригування аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних.

Таким чином, у разі виникнення підстав для здійснення коригування сум податкових зобов’язань відповідно до статті 192 Кодексу виписка розрахунків коригування до зведеної податкової накладної, виписаної в попередньому звітному періоді, здійснюється в такому ж зведеному форматі відповідно до періодичності оформлення податкових накладних за фактично поставлену продукцію, визначеної у договорі (1 раз на п’ять днів; 1 раз на десять днів тощо), але не рідше одного разу на місяць і не пізніше останнього дня місяця за умови, що в одному такому «зведеному» розрахунку коригування не можуть коригуватись показники різних зведених податкових накладних.

Заступник Голови А. Ігнатов

Від редакції

Отже, якщо до моменту виписки зведеної податкової накладної відбулися зміни податкових зобов’язань продавця у зв’язку з поверненням покупцеві коштів за непоставлені товари (послуги) або повернення покупцем товарів , то розрахунок коригування не виписується, а у зведеній податковій накладній суми ПДВ зазначаються загальною сумою, що відповідає фактичній сумі поставлених покупцеві товарів (послуг). Про це ДПСУ вже повідомляла у листі від 06.04.2012 р. № 10162/7/15-3417-16 («Бухгалтер» № 18’2012, с. 11).

Ми вважаємо такий підхід цілком розумним. Щоправда, документи, які підтверджують факт змін або повернень, повинні бути відображені в реєстрі ТТН та інших супровідних документах.

Якщо ж зміни /повернення відбулися після виписки зведеної податкової накладної, складання розрахунку коригування не уникнути. У наведеному листі податківці цілком очікувано цей підхід підтвердили й роз’яснили порядок виписки розрахунку коригування зведеної податкової накладної.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі