Теми статей
Обрати теми

Щодо строку розрахунків у ЗЕД за послуги з переробки давальницької сировини

Редакція БР
Лист від 06.06.2012 р. № 15682/7/22-3317

Обіцяного ПІВРОКУ чекають

Із 01.06.2012 р. на ЗЕД-розрахунки в грошовій формі за надані (отримані) послуги з переробки,
обробки, збагачення давальницької сировини поширюється 180-денний строк

Лист Державної податкової служби України
від 06.06.2012 р. № 15682/7/22-3317

Щодо строку розрахунків у ЗЕД
за послуги з переробки
давальницької сировини

З 1 червня 2012 року набуває чинності Митний кодекс України від 13 березня 2012 року № 4495-VI, у зв’язку з чим втрачає чинність Закон України «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах», нормами якого було передбачено 90-денний строк розрахунків при наданні (отриманні) послуги з переробки, обробки, збагачення давальницької сировини, та визначена відповідальність за порушення законодавчо встановленого строку.

Законом України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» (далі — Закон) передбачається 180-денний строк розрахунків в іноземній валюті при експорті/імпорті робіт (послуг) та у разі порушення цього строку — стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка від суми неодержаної виручки (вартості недопоставленого товару) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Національного банку України на день виникнення заборгованості, загальний розмір якої не може перевищувати суми неодержаної виручки (вартості недопоставленого товару).

Конституція України, закріпивши частиною першою статті 58 норму щодо неприпустимості зворотної дії в часі законів та інших нормативно-правових актів, водночас передбачає їх зворотну дію в часі у випадках, коли вони пом’якшують або скасовують юридичну відповідальність особи, що є загальновизнаним принципом права.

Враховуючи вищевикладене починаючи з періоду, на який припадає день опублікування вищезазначеного Закону, на випадки незавершення розрахунків за вказаними операціями поширюватимуться норми того закону, який скасовуватиме або пом’якшуватиме відповідальність.

Таким чином, у разі якщо розрахунки за надані (отримані) послуги з переробки, обробки, збагачення давальницької сировини проводяться у грошовій формі, то на такі розрахунки, які не завершені станом на 01.06.2012 р., буде розповсюджуватись строк, визначений Законом,— 180 днів.

Якщо ж розрахунки за надані (отримані) послуги проводяться частиною давальницької сировини або готової продукції, то необхідно керуватися Законом України «Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності».

Разом з тим звертаємо увагу на те, що з 1 червня 2012 року згідно із Законом України від 13 березня 2012 року № 4496-VI вносяться зміни до статті 1 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» (далі — Закон), якими передбачено, що у разі поміщення товарів у митний режим переробки за межами митної території строк повернення цих товарів або продуктів їх переробки на митну територію України у митному режимі імпорту визначається відповідно до Митного кодексу України.

З урахуванням викладеного у разі порушення резидентом строку повернення продуктів переробки на митну територію України, визначеного відповідно до Митного кодексу України, буде застосовуватись відповідальність, передбачена статтею 4 Закону.

При цьому по векселях (письмових зобов’язаннях), які станом на 01.06.2012 р. не були погашені і знаходились на обліку у податкових органах, необхідно забезпечити погашення відповідно до Закону України «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах».

Перший заступник Голови —
начальник податкової міліції А. Головач

Від редакції

Із 01.06.2012 р. втратив чинність Закон «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах»; із ним пішла у небуття й спеціальна норма, яка встановлює 90-денний строк розрахунків під час надання (отримання) послуги з переробки, обробки та збагачення давальницької сировини. У зв’язку із цим на такі операції при ЗЕД-розрахунках поширюватиметься загальна норма Закону «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», що встановлює 180-денний строк розрахунків.

ДПСУ продемонструвала свою повагу до загальновизнаних принципів права й висловилася за те, щоб поширити цю норму й на розрахунки, які не завершені станом на 01.06.2012 р.

Нагадаємо, що аналогічний підхід свого часу використовував НБУ, коли 90-денний строк розрахунків у самому Законі «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» було замінено 180-денним.

НБУ тоді теж вважав за можливе застосувати ч. 1 ст. 58 Конституції й надати зазначеній нормі зворотної дії в часі (див. його лист від 26.02.2010 р. № 28-311/599-3019 у «Бухгалтері» № 10’2010 на с. 11).

Втім, незважаючи на ліберальність висновку ДПСУ, змушені визнати, що він не цілком узгоджується з позицією Конституційного Суду України, який вважає, що положення ч. 1 ст. 58 Конституції, відповідно до якого закони й інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи, слід розуміти так, що воно стосується тільки людини й громадянина (фізичної особи).

Надання ж зворотної сили нормативно-правовим актам у разі пом’якшення або скасування відповідальності юридичних осіб можливе лише шляхом прямого зазначення про це в законі або іншому нормативно-правовому акті (рішення КСУ від 09.02.99 р. у справі № 17/99 — справа про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі