Теми статей
Обрати теми

Спецрежим сплати ПДВ переробними підприємствами не стосується продукції, виготовленої з молока та м’яса, поставлених приватними підприємцями

Редакція БР
Лист від 13.06.2012 р. № 9813/6/15-3315

Чи людина підприємець?
Дехто вважає інакше

Спецрежим сплати ПДВ переробними підприємствами
не стосується продукції,
виготовленої з молока та м’яса,
поставлених приватними підприємцями

Лист Державної
податкової служби України
від 13.06.2012 р. № 9813/6/15-3315

Державна податкова служба України розглянула лист <...> щодо відображення в податковій декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства) операцій з реалізації м’ясомолочної продукції, виготовленої із поставлених молока та м’яса в живій вазі фізичними особами, та повідомляє наступне.

Відповідно до норм Податкового кодексу України (далі — Кодекс) переробні підприємства до 2015 року позитивну різницю суми податку на додану вартість, нараховану ними при здійсненні операцій з постачання власної виробленої продукції (молока, молочної сировини, молочних продуктів, м’яса, м’ясопродуктів, іншої продукції переробки тварин (шкур, субпродуктів, м’ясо-кісткового борошна)), виготовленої з поставлених молока або м’яса в живій вазі сільськогосподарськими товаровиробниками, визначеними розділом V Кодексу, і фізичними особами, які самостійно вирощують, розводять, відгодовують продукцію тваринництва, визначену розділом V Кодексу, сплачують до спеціального фонду Державного бюджету України та на спеціальний рахунок, відкритий ним в органі державної казначейської служби, у відповідних розмірах.

Сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 відсотків вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Сільськогосподарськими вважаються товари, зазначені у товарних групах 1–24, товарних позиціях 4101, 4102, 4103, 4301 згідно з УКТ ЗЕД, та послуги, які отримані в результаті здійснення діяльності, на яку відповідно до пункту 209.17 цієї статті поширюється дія спеціального режиму оподаткування у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, якщо такі товари вирощуються, відгодовуються, виловлюються або збираються (заготовляються), а послуги надаються безпосередньо платником податку — суб’єктом спеціального режиму оподаткування (крім придбання таких товарів/послуг у інших осіб), які поставляються зазначеним платником податку — їх виробником.

Відповідно до підпункту 14.1.226 пункту 14.1 статті 14 Кодексу платник податку, який є фізичною особою — підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність, вважається самозайнятою особою. Така особа відповідно до пункту 63.5 статті 63 Кодексу підлягає взяттю на облік в органах державної податкової служби.

В той же час в положеннях підрозділу 2 розділу XX Кодексу мова йде про фізичних осіб, які не є суб’єктами підприємницької діяльності, тобто не є самозайнятими особами.

Зважаючи на вищезазначене, якщо переробні підприємства здійснюють операції з постачання м’ясомолочної продукції, виготовленої з поставлених молока або м’яса в живій вазі фізичними особами підприємцями, то операції з постачання такої продукції відображаються в податковій декларації з податку на додану вартість.

Заступник Голови А. Ігнатов

Від редакції

Позиція ДПСУ зрозуміла, хоча й сумнівна. Маючи статус самозайнятої особи, підприємці не припиняють бути фізичними особами. Тому вони цілком могли б потрапити під сільськогосподарський режим, і тоді ПДВ за операціями з постачання продукції, виготовленої з м’яса або молока, отриманих від фізосіб-підприємців, міг би відображатися в декларації (переробного підприємства).

Звертаємо увагу на те, що з 1 липня 2012 року набирають чинності зміни, внесені до п. 1 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, згідно з якими особливий режим стосується продукції, виготовленої з молока та м’яса, поставлених у тому числі ФОПами (див. щодо цього «Бухгалтер» № 26’2012, с. 21 і 30).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі