Теми статей
Обрати теми

Нова статзвітність для ФОПів

Редакція БР
Стаття

П(ф)ОПам

Нова статзвітність для ФОПів: хто зобов’язаний подавати;
 у які строки; відповідальність за неподання

Чи справді всі підприємці-виробники повинні подавати статзвітність за формою № 1-П(ф) (місячна) «Терміновий звіт про виробництво промислової продукції (товарів, послуг) за видами»?

Якщо підприємець використовує давальницькі схеми, чи зобов’язаний він подавати такий звіт?

У які строки подається ф. № 1-П(ф)?

Яка відповідальність передбачена за неподання такого звіту?

Спочатку з’ясуємо, що це за звітність така і чи повинна вона взагалі подаватися фізособами-підприємцями.

Форму № 1-П(ф) (місячна) «Терміновий звіт про виробництво промислової продукції (товарів, послуг) за видами» (далі — форма № 1-П(ф)) затверджено наказом Держкомстату від 02.12.2011 р. № 329. Відповідно до п. 1 наказу № 329 форма № 1-П(ф) вводиться в дію починаючи зі звіту за січень 2012 року. Пунктом 2 цього наказу встановлено, що форма № 1-П(ф) поширюється на фізосіб-підприємців, які займаються промисловими видами діяльності.

Не так давно Держслужба статистики у своєму листі від 21.02.2012 р. № 15/1-20/206 сповістила, що подавати форму № 1-П(ф) повинні не всі підприємці, а тільки ті з них, які відібрані місцевими органами статистики. Із листа випливає, що при формуванні сукупності звітних одиниць органи держстатистики будуть враховувати в першу чергу

«необхідність забезпечення репрезентативності даних про випуск продукції за регіонами за соціально важливими видами продукції, такими як хлібобулочні, здобні, макаронні вироби, борошно тощо».

На момент написання листа сукупність звітних одиниць становить 70 ФОПів.

Таким чином, далеко не всі підприємці-виробники повинні подавати звітність за формою № 1-П(ф). Принаймні, фізвиробники устілок і підошов, судячи з усього, опиняться за межами держстатнагляду.

Далі — про те, як заповнюється звіт. Слід зазначити, що на сьогодні інструкції щодо заповнення ф. № 1-П(ф) немає. Водночас певну підтримку не спокушеним у питаннях статзвітності підприємцям може надати Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-П (місячна) «Терміновий звіт про виробництво промислової продукції (товарів, послуг) за видами», затверджена наказом Держкомстату від 18.08.2009 р. № 313 (далі — Інструкція № 313). Вона призначена для підприємств, які виготовляють промислову продукцію та подають аналогічний статзвіт за ф. № 1-П.

Звіт заповнюється за видами промислової продукції згідно з Номенклатурою продукції промисловості (НПП), виготовленої на власних або орендованих потужностях із власної сировини або сировини замовника (п. 1.1 Інструкції № 313).

Із п. 1.2 Інструкції № 313 випливає, що, якщо підприємство безпосередньо не виготовляло продукцію, а замовляло її виготовлення на підприємствах-виготовлювачах на давальницьких умовах (надавало свою сировину і оплачувало роботи з виготовлення продукції), дані щодо обсягів такої продукції у звіті за ф. № 1-П не відображаються. Вважаємо, що за аналогією виготовлення продукції на давальницьких умовах підприємцем також не має відображатися у ф. № 1-П(ф).

Цікаво, що у вищезгаданому листі Держслужби статистики від 21.02.2012 р. роз’яснюється:

«Показник «Залишки виготовленої готової продукції на кінець звітного періоду» [(графа 5)] може бути заповнений на підставі даних управлінського обліку, який ведеться ФОП».

Нагадаємо, що під управлінським обліком зазвичай розуміють систему обробки та підготовки інформації про діяльність суб’єкта для внутрішніх користувачів у процесі його управління.

 

Тепер — про строки подання форми № 1-П(ф).

«Підприємницький» звіт ф. № 1-П(ф) складається із чотирьох сторінок. Строки подання звіту зазначені на титульній сторінці: не пізніше 4 числа місяця, наступного за звітним, фізособи-підприємці, які займаються промисловими видами діяльності, подають звіт за ф. № 1-П(ф) до органу державної статистики за місце­знаходженням (місцем здійснення виробничої діяльності).

У примітці до стор. 4 зазначено, що дані можуть передаватися електронною поштою, факсом, телетайпом, поштою. Якщо звіт не може бути поданий у встановлений термін, то дані передаються телефоном з подальшим підтвердженням на бланку форми, але не пізніше 4-х днів після закінчення строку подання. Як бачимо, ця інформація від підприємців для Держкомстату є дуже важливою, хоча, на наш погляд, її достовірність не може не викликати сумнівів у зв’язку зі зрозумілими труднощами в її перевірці. Але обидві сторони повинні зберігати обличчя (як японці).

І нарешті — про відповідальність за неподання статзвіту. У невеликому за обсягом листі Держслужби статистики від 21.02.2012 р. його автори чемно нагадали: статтею 1863КпАП (див. «Бухгалтер» № 38’2003, с. 27) передбачено, що неподання органам держстатистики даних для проведення державних статистичних спостережень або подання їх недостовірними, не в повному обсязі, не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, або із запізненням тягне за собою накладення штрафу на громадян — від 3 до 5 нмдг (від 51 до 85 грн), на посадових осіб і громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн).

У разі повторного протягом року порушення органами держстатистики на посадових осіб і підприємців може бути накладено штраф у розмірі від 15 до 25 нмдг (від 255 до 425 грн).

До речі, нагадуємо: у ст. 38 КпАП (див. «Бухгалтер» № 43’2011, с. 20т–21т ) установлено, що за загальним правилом адмінстягнення може бути накладене не пізніше ніж через 2 місяця від дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні* — не пізніше ніж через 2 місяця з дня його виявлення. Тож, якщо підприємець, зобов’язаний подати ф. № 1-П(ф), не подав її вчасно, а органи держстатистики протягом 2-х місяців не звертали на це уваги, адміністративно-штрафний поїзд — пішов.

Загалом, жити ФОПам стало і простіше, і веселіше...

Алла Погребняк

 

* Про те, що таке триваюче правопорушення,— див. листи Мін’юсту від 17.07.2007 р. № 22­­14­­493 у «Бухгалтері» № 35’2007 на с. 21 і ГоловКРУ від 18.06.2009 р. № 25­­18/745 у № 35’2009 на с. 25.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі