Теми статей
Обрати теми

Підприємства, які складають консолідовану фінзвітність за міжнародними стандартами, мають повідомляти про це органи статистики

Редакція БР
Лист від 28.03.2012 р. № 31-08410-07-21/7643

— А хто тут занадто розумний —

(крутий, просунутий)

про це негайно повідом!

Підприємства, які складають
консолідовану фінзвітність
за міжнародними стандартами,
мають повідомляти про це органи статистики

Лист Міністерства фінансів України
від 28.03.2012 р. № 31-08410-07-21/7643*

Департамент податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України на запит щодо надання підприємствами інформації органам державної статистики про складання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності за міжнародними стандартами фінансової звітності (далі — МСФЗ) повідомляє.

Порядок подання фінансової звітності, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000 р. № 419 (далі — Порядок), поширюється на всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми господарювання і форми власності, які зобов’язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Відповідно до пункту 2 Порядку фінансова звітність подається органам, до сфери управління яких належать підприємства, трудовим колективам на їх вимогу, власникам (засновникам) відповідно до установчих документів, а також згідно із законодавством іншим органам та користувачам, зокрема органам державної статистики.

Згідно з пунктом 11 Порядку підприємства, що мають дочірні підприємства, крім фінансових звітів про власні господарські операції подають консолідовану фінансову звітність власникам (засновникам) у визначені ними терміни, але не пізніше 45 днів після закінчення звітного кварталу та не пізніше 15 квітня наступного за звітним року. Отже, подання консолідованої фінансової звітності підприємствами до органів статистики Порядком не передбачено.

Таким чином, підприємства, які складають консолідовану фінансову звітність за МСФЗ, надсилають листом інформацію органам державної статистики про складання ними консолідованої фінансової звітності за МСФЗ у передбачені для подання такої звітності строки.

Директор Департаменту податкової,
митної політики та методології
бухгалтерського обліку М. Чмерук

 

Від редакції

Отже, підприємствам не потрібно подавати до органу Держстатистики саму консолідовану фінзвітність — достатньо надіслати інформацію про складання консолідованої фінзвітності за міжнародними стандартами.

На друге запитання Мінфін не відповів.

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«Постановою КМУ від 30.11.2011 р. № 1223 «Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності» внесено зміни до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000 р. № 419.

1. У п. 11 Порядку подання звітності внесено таку тезу: «Підприємства, які складають консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності, надсилають листом відповідну інформацію органам державної статистики у передбачені для подання такої звітності строки».

Що саме слід подавати до органів держстатистики в листі — повідомлення про складання консолідованої звітності за МСФЗ чи саму таку звітність?

Якщо дотримуватися п. 4 ст. 121 Закону про бухоблік, то йтися має лише про повідомлення:

«4. Підприємства інформують у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у галузі статистики про складання ними фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності за міжнародними стандартами ».

2. Також виникає питання:

Чому в п. 11 Порядку йдеться тільки про консолідовану звітність, тоді як у п. 4 ст. 121 Закону йдеться як про консолідовану, так і про звичайну фінзвітність?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі