Теми статей
Обрати теми

Про лист ДПС України

Редакція БР
Лист від 14.02.2012 р. № 03/01-34/245

Куликовська битва:
будемо стежити

Вартість сімейної путівки
в частині оздоровлення члена сім’ї,
який досяг 18 років, оподатковується ПДФО.
Поки що...

Лист Федерації професійних спілок України
від 14.02.2012 р. № 03/01-34/245

Про лист ДПС України

Членським організаціям ФПУ

Шановні колеги!

На додаток до листа ФПУ від 01.02.2012 р. № 03/01-24/166 надсилаємо інформацію стосовно оподаткування профспілкових організацій в частині податку на доходи фізичних осіб, отриману від Державної податкової служби України.

Звертаємо увагу, що ДПС України змінила підхід до оподаткування сімейних путівок, зазначивши необхідність оподаткування частини вартості такої путівки, отриманої від профспілки не членом даної профспілки. До набрання чинності Податковим кодексом України питання оподаткування сімейних путівок було врегульоване листом ДПА України від 09.08.2005 р. № 7585/6/17-3116, згідно з яким повна вартість сімейної путівки, наданої члену профспілки, не оподатковувалася. У Податковому кодексі редакція норми щодо звільнення від оподаткування путівок від профспілок залишилася незмінною (п/п. 165.1.35). З огляду на зазначене, Федерація профспілок України звернулася до ДПС України з проханням пояснити, з яких причин податківцями було кардинально змінено позицію щодо звільнення від оподаткування сімейних путівок.

Водночас, враховуючи низку невирішених проблем в оподаткуванні діяльності профспілкових організацій та фізичних осіб, ФПУ звернулася до ДПС України з пропозицією надати узагальнююче податкове роз’яснення щодо визначення алгоритму перерахунку юридичною особою — податковим агентом податку на доходи фізичних осіб та механізму повернення переплати цього податку фізичній особі. Також ФПУ запропонувала утворити тимчасову спільну робочу групу з метою напрацювання пропозицій щодо вирішення наявних проблем в оподаткуванні профспілок та підготовки узагальнюючого податкового роз’яснення з питань оподаткування та податкової звітності профспілкових організацій.

Голова ФПУ Ю. Кулик

Від редакції

Справді, податківці в ЄБПЗ розмістили консультацію, згідно з якою сімейна профспілкова путівка, до якої включається й вартість оздоровлення члена сім’ї після 18 років, оподатковується у розмірі доходу, отриманого на оздоровлення такого члена сім’ї як додаткове благо. При цьому п/п. 165.1.35 ПКУ, що регулює зазначене питання, є аналогом раніше діючого п/п. 4.3.24 Закону про ПДФО, на підставі якого раніше податківці зробили протилежний висновок: вартість сімейної путівки не оподатковується ПДФО незалежно від того, чи є члени сім’ї працівника членами профспілки, яка видала путівку.

Сподіваємося, що ДПСУ під тиском Федерації профспілок передумає і свою фіскальну позицію дезавуює.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі