Теми статей
Обрати теми

Щодо персональних даних

Редакція БР
Лист від 02.04.2012 р. № 10/1106-12

В нас запердан — не так давно,

всім на звикання строк дано...

Що таке персональні дані

Лист Державної служби України
з питань захисту персональних даних
від 02.04.2012 р. № 10/1106-12

Щодо персональних даних*

Державна служба України з питань захисту персональних даних розглянула Ваш лист <...> стосовно визначення терміна «персональні дані» та в межах компетенції зазначає наступне.

Відповідно до визначення, наведеного у статті 2 Закону України «Про захист персональних даних» (далі — Закон) персональними даними є відомості або сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифіковане.

Первинними джерелами відомостей про фізичну особу є: видані на її ім’я документи; підписані нею документи; відомості, які особа надає про себе (частина четверта статті 6 Закону).

Відповідно до міжнародних стандартів термін «персональні дані» повинен охоплювати всю інформацію про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути ідентифіковано у будь-який можливий спосіб. Для визначення факту ідентифікації особи необхідно враховувати всі можливі засоби для ідентифікації зазначеної особи.

У вирішенні належності певних відомостей про фізичних осіб до персональних даних рекомендуємо враховувати Рішення Конституційного Суду України від 20.01.2012 р. № 2-рп/2012 у справі за конституційним поданням Жашківської районної ради Черкаської області щодо офіційного тлумачення положень частин першої, другої статті 32, частин другої, третьої статті 34 Конституції України.

Конституційний Суд України, даючи офіційне тлумачення частинам першій, другій статті 32 Конституції України, вважає, що інформація про особисте та сімейне життя особи (персональні дані про неї) — це будь-які відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована, а саме: національність, освіта, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я, матеріальний стан, адреса, дата і місце народження, місце проживання та перебування тощо, дані про особисті майнові та немайнові відносини цієї особи з іншими особами, зокрема членами сім’ї, а також відомості про події та явища, що відбувалися або відбуваються у побутовій, інтимній, товариській, професійній, діловій та інших сферах життя особи, за винятком даних стосовно виконання повноважень особою, яка займає посаду, пов’язану зі здійсненням функцій держави або органів місцевого самоврядування.

Виходячи з вищевикладеного Служба рекомендує відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована, що знаходяться у візитниці, адресній книзі електронної пошти підприємства та списку контактів мобільного телефону, відносити до визначення «персональні дані» фізичної особи.

Голова Служби
О. Мервінський

Від редакції

Загалом, підтвердилися наші найгірші припущення (див. «Бухгалтер» № 46’2011, с. 45–46): реєструвати треба будь-які дані, за якими особу може бути ідентифіковано.

Тішить, що наразі (до 1 липня 2012 року) за «персональні» порушення не штрафують (див. «Бухгалтер» № 6’2012, с. 36).

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«У статті 2 Закону «Про захист персональних даних» наведено поняття персональних даних. Поняття сформульоване досить загальними фразами, на практиці така масштабність поняття створює казусні моменти. Адже під визначення персональних даних потрапляє будь­яка інформація про фізичну особу — аж до змісту візитниці, адресної книги в електронній пошті або списку контактів у телефоні.

Аналіз законодавства країн Європейського Союзу показує, що в ЄС усі дані про особу поділено на 2 категорії — загальні (ті, які є загальновідомими, наприклад П. І. Б .) і так звані чутливі (судимість, дані щодо здоров’я тощо), при цьому захисту підлягають тільки чутливі персональні дані.

Таким чином, існуючі формулювання Закону «Про захист персональних даних» недосконалі (у частині надмірної «масштабності», нечіткості його формулювань), викликають значний негативний соціальний резонанс серед суб’єктів господарювання.

Чи потрапляє під визначення персональних даних така інформація про фізичну особу:

— зміст візитниці керівника підприємства;

адресна книга в електронній пошті підприємства;

список контактів у мобільному телефоні керівника підприємства?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі