Теми статей
Обрати теми

Фізособа-підприємець зобов’язана зазначати у «підприємницькій» декларації відомості про рухоме та нерухоме майно

Редакція БР
Відповідь на запитання

Не плутай декларацію з яєчнею

                                                      й амортизацією!

Фізособа-підприємець зобов’язана зазначати
у «підприємницькій» декларації
відомості про рухоме та нерухоме майно

Чи потрібно ФОП при заповненні декларації про майновий стан та доходи зазначати інші доходи, отримані як ФО — громадянином, і відомості про рухоме і нерухоме майно?

Відповідно до п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — ПКУ) фізичні особи — підприємці подають до органу державної податкової служби податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також вказуються авансові платежі з податку на доходи.

Фізичні особи — підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, або перейшли зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, чи сплачували фіксований податок до набрання чинності ПКУ, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на загальну систему оподаткування. Вперше зареєстровані підприємці в податковій декларації також зазначають інформацію про майновий стан та доходи станом на дату державної реєстрації як підприємця (п/п. 177.5.2 п. 177.5 ст. 177 ПКУ).

Фізичні особи — підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений п/п. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 ПКУ (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року), в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи (п. 177.11 ст. 177 ПКУ).

Форма декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2011 р. № 1395 (далі — Декларація).

Відомості про нерухоме майно, що перебуває у власності платника податку станом на кінець звітного податкового року як на території України, так і за її межами, зазначаються у розділі VII Декларації. Кожний об’єкт нерухомого майна відображається платником податку у відповідному рядку окремо із зазначенням його місцезнаходження (країна, адреса), загальної і житлової площі (квадратних метрів).

Відомості про рухоме майно, що перебуває у власності платника податку станом на кінець звітного податкового року, зазначаються у розділі VIII Декларації. Кожний транспортний засіб відображається платником податку у відповідному рядку окремо із зазначенням марки, моделі, об’єму двигуна, потужності двигуна, довжини корпусу судна, максимальної злітної маси повітряного судна, року випуску.

Таким чином, фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування повинна надавати за результатами календарного року податкову декларацію про майновий стан і доходи, незалежно від того, чи проводилась протягом звітного року підприємницька діяльність чи ні, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають вказуватися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, в тому числі відомості про нерухоме та рухоме майно.

ЄБПЗ

Від редакції

Оcь що цікаво: нараховувати амортизацію на рухоме і нерухоме майно підприємцеві забороняють (мовляв, воно належить йому як простій фізособі). А як відображати це майно у декларації фізособи-підприємця — то тут уже жодних проблем немає. Мабуть, це наводка — що можна у конкретного підприємця відібрати.

І взагалі незрозуміло, навіщо, декларуючи підприємницькі доходи, включати до звіту й доходи інші (непідприємницькі). Чому з цією метою не використовувати окремі декларації?

Судячи з усього, логіка цієї відповіді поширюється й на ситуації з поданням квартальної «підприємницької» декларації у разі переходу (в тому числі всередині року) із ЄП на загальну систему.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі