Теми статей
Обрати теми

Строк дії продовжених свідоцтв ЄП минає: чи потрібно турбуватися і як це робити

Редакція БР
Відповідь на запитання

— Таке враження,
що Ви чимось
трохи стурбовані...

Строк дії продовжених свідоцтв ЄП минає:
чи потрібно турбуватися і як це робити

Я є приватним підприємцем — платником єдиного податку. Маю свідоцтво про сплату єдиного податку старого зразка, видане за «указних» часів, на якому зроблено відмітку, що строк його дії — до 01.06.2012 р. Оскільки до закінчення строку дії свідоцтва залишилося усього 2 тижні, починаю турбуватися, наскільки легітимною буде моя діяльність після 01.06.2012 р. Спробував прояснити ситуацію в рідній ДПІ, у якій мені відповіли, що ніяких роз’яснень щодо цього вони наразі не мають.

Чи потрібно мені вживати якихось дій щодо прискорення отримання нового свідоцтва, наприклад писати відповідну заяву до ДПІ? Або ж здавати старе свідоцтво на чергове продовження?

Ситуація дійсно цікава.

Нагадаємо, що відповідно до п/п. «а» п. 5 «Прикінцевих та перехідних положень» Закону від 04.11.2011 р. № 4014-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» (далі — Закон № 4014-VI)

«видані свідоцтва про сплату єдиного податку і патенти про сплату фіксованого податку на 2011 рік відповідно до Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» та розділу IV Декрету Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян» є дійсними до отримання свідоцтва платника єдиного податку, передбаченого цим Законом, але не пізніше ніж до 1 червня 2012 року».

Слід зазначити, що із наведеної норми Закону № 4014-VI зовсім не випливає, що на старих свідоцтвах повинні були робитися якісь відмітки про строки його дії. Старі свідоцтва є дійсними аж до отримання нового свідоцтва автоматично, тобто незалежно від наявності/відсутності відміток, але строк придатності таких свідоцтв минає 31.05.2012 р. Форма нового свідоцтва і порядок його видачі, як випливає з п. 299.10 ПКУ, встановлюються Мінфіном. Щоправда, нових бланків свідоцтв поки що ні­хто не бачив. Головне, що форму затверджено давно (див. наказ Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675 у «Бухгалтері» № 1–2’2012 на с. 35–37), а от бланків досі немає. Очевидно, немає гідних для цього замовлення типографій.

Ще більш пікантна ситуація з колишніми платниками фіксованого податку.

Їхні фікспатенти теж повинні бути дійсними до видачі нового єдиноподаткового свідоцтва, але не пізніше 01.06.2012 р. Однак, як відомо, усім екс-фікспатентникам видали свідоцтво ЄП старого зразка, що також не передбачено п/п. «а» п. 5 «Прикінцевих та перехідних положень» Закону № 4014-VI.

Ми вважаємо, що починаючи з 01.06.2012 р. у розглядуваній ситуації зі старими простроченими свідоцтвами проблем у ПриПЄПів бути не повинно, адже це не вони, а ДПС порушує строки видачі нових свідоцтв. Зрештою, що можна зробити в ситуації, при якій нові бланки просто не видають? Карати в такому разі зовсім нелюдяно. Водночас контрагент ПриПЄПа, який отримав копію «простроченого» свідоцтва, навряд чи зрадіє недійсному папірцю. Тому в періоді «безчасів’я» ПриПЄПу доведеться надавати уїдливому контрагенту копію витягу з Єдиного держреєстру.

Якщо згадати епопею із продовженням старих свідоцтв ЄП, яка в деяких місцях затяглася на 2–3 мі­сяці*, то можна уявити собі, як швидко здійсниться подальше продовження або видача нових свідоцтв.

Тим часом ПриПЄП-формаліст, керуючись п. 299.5 ПКУ, може подати заяву до рідної ДПІ, в якій зазначить, що у зв’язку із закінченням 01.06.2012 р. строку дії старого свідоцтва просить видати свідоцтво нового зразка.

Нове свідоцтво він, звісно, не отримає, а от письмову мотивовану відмову, як це передбачено п. 299.8 ПКУ у разі відмови у видачі свідоцтва, йому надати протягом 10 календарних днів зобов’язані. От і цікаво буде подивитися на ці мотиви. До речі, не менш цікаво, чи впишуться податківці в 10 днів хоча б тут...

Алла Погребняк

 

* Нагадаємо, що строк подання заяв на видачу ЄП­свідоцтв у I кварталі 2012 року минув 25 січня, а строк видачі свідоцтв згідно з п. 299.5 ПКУ — 10 календарних днів із дня подання заяви.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі