Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування доходів нерезидента при виплаті їх філією платника КПП

Редакція БР
Лист від 19.04.2012 р. № 6932/6/15-1215

Де КПП, там і 15%

При виплаті відокремленим підрозділом доходу нерезиденту
обов’язок з утримання податку на репатріацію несе юрособа —
платник консолідованого податку на прибуток

Лист Державної податкової служби України
від 19.04.2012 р. № 6932/6/15-1215

Щодо оподаткування доходів
нерезидента при виплаті їх
філією платника КПП
*

Державна податкова служба України розглянула лист <...> щодо порядку обліку податку на доходи нерезидентів при виплаті доходу нерезиденту відокремленим підрозділом платника консолідованого податку на прибуток і повідомляє.

Порядок нарахування податку на прибуток в разі наявності відокремлених підрозділів у складі платника податку — юридичної особи визначений пунктом 152.4 статті 152 Податкового кодексу України (далі — Кодекс).

Згідно з абзацом другим цього пункту Кодексу платник податку, який має у своєму складі відокремлені підрозділи, розташовані на території іншої, ніж такий платник податку, територіальної громади, може прийняти рішення щодо сплати консолідованого податку та сплачувати податок до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням таких відокремлених підрозділів, а також до бюджету територіальної громади за своїм місцезнаходженням, визначений згідно з нормами розділу III Кодексу та зменшений на суму податку, сплаченого до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням відокремлених підрозділів.

Сума податку на прибуток відокремлених підрозділів за відповідний звітний (податковий) період визначається розрахунково виходячи із загальної суми податку, нарахованого платником податку, розподіленого пропорційно до питомої ваги суми витрат відокремлених підрозділів такого платника податку в загальній сумі витрат цього платника податку (абзац третій пункту 152.4 статті 152 Кодексу).

Абзацом восьмим пункту 152.4 статті 152 Кодексу визначено, що відповідальність за своєчасне та повне внесення сум податку до бюджету територіальної громади за місцезнаходженням відокремлених підрозділів несе платник податку, у складі якого знаходяться такі відокремлені підрозділи.

Разом з тим статтею 160 Кодексу визначений порядок оподаткування доходів, отриманих нерезидентом із джерелом їх походження з України.

Відповідно до пункту 160.1 статті 160 Кодексу будь-які доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними статтею 160 Кодексу.

Відповідно до пункту 160.2 статті 160 Кодексу резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), крім доходів, зазначених у пунктах 160.3–160.6 цієї статті, зобов’язані утримувати податок з таких доходів, зазначених у пункті 160.1 цієї статті, за ставкою в розмірі 15 відсотків їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачене положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Враховуючи викладене при виплаті доходу нерезиденту відокремленим підрозділом платника консолідованого податку на прибуток зобов’язання з утримання податку з доходів нерезидента покладено на платника податку — юридичну особу.

Заступник Голови
А. Ігнатов

Від редакції

Усе правильно.

 

* Консолідованого податку на прибуток.— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі