Теми статей
Обрати теми

Про заборону куріння

Редакція БР
Лист від 12.03.2012 р. № 9198/

— А надто англомовні нехай сплачують 3400!

(російсько-)                                         

Про заборону куріння

Лист Державної податкової служби України
від 12.03.2012 р. № 9198/я/01-2118*

Державна податкова служба України розглянула Ваше звернення <...> щодо удосконалення практики застосування підзаконних нормативних актів та повідомляє.

1. Частиною третьою ст. 152 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі — Закон) встановлено перелік закладів та приміщень, у яких заборонено куріння тютюнових виробів, крім спеціально відведених для цього місць. Частиною четвертою ст. 152 Закону передбачено, що у місцях та закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту.

Таким чином, якщо кабінет є місцем, у якому куріння заборонено, в ньому повинна бути розміщена табличка із інформацією спеціального змісту.

Від редакції

Таке відчуття, що у ДПСУ працює родичка виробників табличок.

Навіщо у кожному кабінеті вішати табличку, якщо заборона стосується всієї будівлі? Мабуть, турбуються про тих, хто зайшов у кабінет через вікно і не бачив загальної заборони на вході у будівлю.

 

2. Вимоги щодо вигляду графічного знака, що супроводжує табличку про заборону куріння або табличку про відведення для куріння місця, його колір зазначені в ДСТУ ISO 3864-1:2005 «Графічні символи. Кольори та знаки безпеки», затвердженому наказом Держспоживстандарту України від 25.05.2005 р. № 128, і ДСТУ ISO 6309:2007 «Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір», затвердженому наказом Держспоживстандарту України від 30.03.2007 р. № 71.

3. Вимоги до тексту напису, що супроводжує графічний знак у місцях, де куріння заборонено, та у місцях для куріння, зазначені у ст. 152 Закону, а саме:

у місцях, де куріння заборонено, «Куріння заборонено!»;

у місцях для куріння «Місце для куріння. Куріння шкодить вашому здоров’ю».

Крім цього, Законом не заборонено зазначати у табличках додаткові написи у вигляді перекладу основного напису на російську та (або) будь-яку іншу мову.

Від редакції

Тобто всі три написи, згадані у запиті, неправильні. Вони можуть бути лише додатковими.

Голова
О. Клименко

Від редакції

Щодо «тютюнової» теми — див., зокрема, «Бухгалтер» № 4’2012, с. 34–36, № 11’2012, с. 32–33, та № 13’2012, с. 37.

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«1. Наразі передбачені надзвичайно суворі санкції за нерозміщення інформації про заборону куріння у приміщенні (ст. 17 Закону [від 19.12.95 р.] № 481/95ВР Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»] передбачає штраф у 3400 грн). З урахуванням того що законодавством передбачена заборона на куріння у приміщенні, а не в будівлі в цілому, то необхідно розміщувати таку табличку про заборону куріння у кожній кімнаті (буквально саме так можна зрозуміти приписи законодавства).

Чи дійсно, з урахуванням того що законодавством передбачена заборона на куріння у приміщенні, а не в будівлі в цілому, необхідно розміщувати таку табличку про заборону куріння в кожній кімнаті?

2. У Законі № 481 немає жодних норм стосовно того, як повинен виглядати графічний знак, що супроводжує табличку про заборону куріння або табличку про відведене для куріння місце (зазначається лише, що вони мають прямокутну форму). Прямих приписів стосовно цього не містить і додаток 1 до Технічного регламенту знаків безпеки і захисту здоров’я працівників, затвердженого Постановою КМУ від 25.11.2009 р. № 1262.

Який саме повинен мати вигляд такий знак (які зображення відповідатимуть вимогам законодавства й, відповідно, будуть визнаватись як такі, за наявності яких санкції не застосовуються)?

3. Чи можливий у зазначеній табличці напис «Курити заборонено» (чи відповідатиме такий напис вимогам Закону)? Чи можливий у зазначеній табличці напис російською мовою «Курение запрещено» (чи відповідатиме такий напис вимогам Закону)? Чи можливий у зазначеній табличці напис англійською мовою «No smoking» (чи відповідатиме такий напис вимогам Закону)?».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі