Теми статей
Обрати теми

Про факсиміле на первинних документах

Редакція БР
Лист від 27.02.2012 р. № 31-08410-07-29/4796

— Факшо?..

Про факсиміле на первинних документах

Лист Міністерства фінансів України
від 27.02.2012 р. № 31-08410-07-29/4796*

(витяг)

Головному фінансовому управлінню
Харківської обласної державної адміністрації

Міністерство фінансів України на Ваш запит щодо використання факсимільного відтворення підпису повідомляє.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі — Закон) та Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88 (далі — Положення), підставою для відображення у бухгалтерському обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій і повинні бути складені під час здійснення господарської операції або, якщо це неможливо, безпосередньо після її завершення та мати обов’язкові реквізити, визначені Законом.

Згідно із частиною першою статті 202 Цивільного кодексу України (далі — Кодекс) дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків, є правочином.

Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

Правочин, який вчиняє юридична особою, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства, та скріплюється печаткою.

Використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, електронно-числовому підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, встановлених законом, іншими актами цивільного законодавства, або за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідного аналога їх власноручних підписів.

Відповідно до Закону одним з обов’язкових реквізитів первинних документів є особистий підпис або інші дані, що змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Пунктом 2.5 Положення визначено, що використання при оформленні первинних документів факсимільного відтворення підпису допускається у порядку, встановленому законом, іншими актами цивільного законодавства.

<...>

Заступник Міністра — керівник апарату
Ю. Шевченко

Від редакції

Чесно кажучи, Мінфін ухилився від прямої відповіді на поставлені запитання. Більш детальне дослідження щодо цього — див. у «Бухгалтері» № 42’2011 на с. 47–48.

Точку зору ДПСУ (звісно, негативну ) про факсиміле замість підпису на декларації — див. у «Бухгалтері» № 18’2012 на с. 22.

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«1. Чи можуть накладні та рахунки фактури оформлятися із використанням факсимільного відтворення підпису?

2. Чи може довіреність на отримання ТМЦ оформлятися із використанням факсимільного відтворення підпису?

Зазначений документ підписується керівником та головним бухгалтером підприємства або їх заступниками та особами, які на це уповноважені керівником підприємства. Проставляння факсимільного відтворення підпису є допустимим, якщо підприємство обмінялося зі своїм контрагентом угодами про можливість такого використання факсиміле».— Ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі