Теми статей
Обрати теми

Від шеф-повара

Редакція БР
Колонка редактора

Подвійна доза, або Анна Кареніна

Почалося все з того, що я забув прийняти ранкове снодійне, яке спрацьовує через 14–16 годин, згадав і з’їв його тільки ввечері, а наступного ранку вже час було приймати чергову дозу, загалом — інтервал вийшов зовсім невеликим...

Мій Nokia 6131 (який у мене ще з тих далеких часів, коли ця розкладачка була останнім криком моди) почав приймати телеканали. Причому — як кабельне ТБ: відразу 65. Екран, щоправда, там невеличкий, але саме завдяки цьому я і зробив інстинктивний рух джойстиком вправо.

Я одразу побачив явно не те, що треба: знімальний майданчик тих самих «Трьох мушкетерів», яких нещодавно дивився в експресі, коли їхав до Києва, і яких зараз демонструвала моя розкладачка.

Перемкнув на інший канал (просто набрав 2 цифри) — і була вже «Анна Кареніна». Я знову натиснув на джойстик, але замість знімального майданчика з’являлися то Петербург, то Москва позаминулого століття: таке враження, що кінороман був сприйнятий як документальний фільм, тобто як певна реальність.

Раптом на телефоні блиснуло: Викликає Анна Кареніна. Наяву я б, звісно, дуже здивувався: я такого імені не вводив. Хоча спам-повідомлення надходять із назвами відправників, яких я не вводив теж. Загалом, я натиснув на приймання дзвінка (доки сплю — можна все) і почув голос Тетяни Самойлової, що більш знайомий за «Летять журавлі»*:

— Олександре, мені треба порадитися.

Вона дихала так важко і була настільки схвильованою, що я зрозумів: справа близиться до фіналу. Я почав заговорювати зуби, щоб вона не встигла на той поїзд,— казав, що давно про неї чув, що дуже її поважаю, що найдорожче в людини це життя, і прожити його треба так, щоб не пригадувався цей ідіотський Павка Корчагін, коли я розмовляю по мобільному з Анною Кареніною, але це до речі, а головне, що вона гарна людина, і Вронський теж , особливо — коли не читає патетичних віршів про партію, але це Лановий вже після дещо скурвився, коли Шеленберг його особисто врятував від гестапо, а Каренін теж дуже хороший, просто по-своєму, як і Вадим Петрович Рудін, ні — Рудін це у Тургенєва, а там Рощін, це теж Толстой, але не той (та Ви, Анно, і того ж не знаєте, але в будь-якому разі, у Гриценка Вашого це було ще до Вас, коли він ще не став Кареніним).

Загалом, за точну вірність слів не ручаюся (записав-то не одразу!), але — поговорили. Вона навіть сказала, що не все зрозуміла, що в неї думки всі змішалися, як у тому домі, але все одно я їй дуже допоміг і вона мені дуже вдячна , але незабаром уже поїзд, і вона поспішає.

Розкладачка повідомила, що розмову закінчено, я навіть встиг побачити на екрані, як Тетяна Самойлова повісила трубку в телефонній будці XIX століття, за звичкою натисла на повернення монет і довго зі смутком дивилася на 2 копійки 1961 року, що випали. Вона сумно зітхнула і пішла чекати поїзд.

Але — спізнилася! Я таки заговорив їй зуби! Поїзд уже спокійно стояв, він приїхав і далі не збирався!

Коли Анна вже пішла, я побачив машиніста: у новенькому Х’юндаї (із цими величезними крилами, що на пробному рейсі нещодавно позбивали купу стовпів) поважно сидів бородатий Лев Толстой.

Я так здивувався, що відразу згасло світло. Згасло, між іншим, усюди: і на телефоні, і в домі. Ледь у темряві знайшов свічі й запальничку. Подумав ще: ні, не тим шляхом ми пішли — тільки-но міняв минуле чиє!), а тут у теперішньому (хоч й у сні) ледь немає електрики, як уже й кінець , добре ще, що свічки є.

Сни у мене дуже розумні, тому, як тільки свічі загорілися, я побачив на безжиттєвому екрані розкладачки метелика. Напевно це був натяк на Бредберіне треба, мовляв, сходити зі стежки. Тобто це, звісно, тільки художній твір, але ж все-таки читають і вивчають , тож якщо сюжет вже інший, то непорядок, і світло згасло недарма, тому краще подивитися на полум’я свічки, тим більше що насправді це сонечко за вікном.

Зрозуміло, першим ділом глянув на телефон: ані ТБ, ані Анни Кареніної, зате є світло, і це головне, бо можна все записати, а що не пам’ятаю — по дрібницях допридумати, все одно ніхто не перевірить .

Але все-таки не можна мені, такому вразливому, одразу подвійну дозу: іноді настійно починає здаватися, що коли я засинав, то ще не писали «Еспанія» (навіть на каналі СТБ), і президентом у нас була жінка , а тепер…

«Тепер при владі залізна людина!» (©)

 

* Щодо «тут» і щодо «далі» : аби бачити такі сни (та до того ж розуміти, що саме сниться), треба багато читати і ще більше дивитися кіно

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі