Теми статей
Обрати теми

Збитки 2010 року в деклараціях з податку на прибуток

Редакція БР
Стаття

— Хто попросить мене краще всіх...

Збитки 2010 року в деклараціях з податку на прибуток

Проблема збитків 2010 року вже стала притчею во язицех. Ми зверталися до неї у «Бухгалтері» № 5’2012 на с. 40–42. На сьогодні ситуація така :

Мінфін бачить розв’язок цієї проблеми у прийнятті відповідного законопроекту (див. його лист від 02.02.2012 р. № 31-08130-05-23/2413 у «Бухгалтері» № 10’2012 на с. 24);

тон же висловлювань ДПСУ дещо пом’якшився. Про останнє свідчить таке.

По-перше, у ЄБПЗ більше не знайти чинної на даний момент фіскальної консультації щодо цього.

По-друге, позиція, що міститься в листах ДПСУ, з відверто фіскальної змінилася на нейтральну. Приміром, у листі ДПАУ від 08.09.2011 р. № 828/3/15-1212 (див. «Бухгалтер» № 36’2011, с. 14) було чітко сказано, що до складу витрат II кварталу платникам слід переносити суму збитків, отриманих тільки в I кварталі 2011 року, без урахування від’ємного значення попередніх років.

А в останніх роз’ясненнях податківці просто цитують ПКУ, кажучи про значення об’єкта оподаткування, сформованого за підсумками I кварталу (див. лист ДПАУ від 21.10.2011 р. № 4000/6/15-1216 щодо перенесення збитків минулих періодів у «Бухгалтері» № 42’2011 на с. 22 і лист від 25.01.2012 р. № 2517/7/15-1217 «Щодо збитків минулих періодів»).

По-третє, є позиція голови ДПСУ Олександра Клименка, який заявив, що ДПСУ не проти перенесення збитків. За словами О. Клименка, його відомство звертає увагу на структуру збитків, а не на можливість їх перенесення*.

* Див. http://www.kommersant.ua/doc/1833225

«‘‘Жодного листа, який це забороняє, податкова не підписала,— повідомив він.— Наша позиція полягає в тому, що потрібно передусім зважати на економічну доцільність таких збитків, їх природу’’. Приміром, якщо збитки пов’язані з інвестиційними процесами чи курсовими різницями, то вони мають відображатись у податковому обліку. А в ситуаціях, коли збитки компанії втричі перевищують валові доходи, зрозуміло, що збитки утворилися через тіньову економіку, тож їх формування не потрібно допускати. ‘‘Наша робота завжди була зорієнтована на пошуки економічного сенсу. Будь-яке підприємство спрямовує господарську діяльність на одержання прибутку — це логіка ведення бізнесу. І таку саму логіку підтримує податкова служба’’».**

** Див. http://www.visnuk.com.ua/ua/pubs/id/249/fromarchive/1

Не будемо стверджувати очевидне: і листи, що забороняють враховувати збитки, і консультації в ЄБПЗ, й індивідуальні податкові консультації, і акти перевірок, що свідчать про невизнання збитків 2010 року,— усе це нам не приснилося.

Але після заяв О. Клименка про вибірковий підхід до питання збитків з оглядкою на їх «економічний зміст» такий вибірковий підхід у податківців з’явився і проявляється на рівні самої ДПСУ, яка окремим СПД дозволяє враховувати збитки 2010 року. Щоправда, чітких критеріїв «економічної доцільності», зважати на яку закликав О. Клименко, немає, тому кого стратити, а кого помилувати — у податковій вирішується волюнтаристськи.

Однак у цілому, незважаючи на деяке пом’якшення, позиція податкової принципово не змінилася: враховувати збитки 2010 року, як і раніше, ніхто прямо не дозволяє.

Ну а битви на судовому фронті тривають. На жаль, якої-небудь позиції Вищого адміністративного суду щодо цього наразі немає. Якщо ж судити з рішень судів апеляційної інстанції, то тенденція така: більшість рішень апеляційної інстанції — на користь платників, тобто суди, як і раніше, підтверджують правомірність врахування збитків 2010 року. Зі ста проаналізованих рішень 90 позитивних і лише 10 негативних. Абсолютно позитивною практикою можуть похвалитися Вінницький, Севастопольський, Львівський, Житомирський апеляційні суди. Ряд апеляційних судів виносили як негативні, так і позитивні рішення. Приміром, рахунок (на користь платників) у Харківському апеляційному адміністративному суді 17:3, у Київському апеляційному адміністративному суді 9:6, у Донецькому апеляційному адміністративному суді 18:1.

Але найбільше здивування викликає те, що прямо протилежні за змістом рішення виносяться у межах однієї й тієї самої колегії суддів. Особливо слід відзначити колегію суддів у складі Калиновського В. А., Бенедик А. П., Курило Л. В. з Харківського апеляційного адміністративного суду, які приймали то негативні*, то позитивні рішення**.

* Див. http://reyestr.court.gov.ua/Review/23850544 , http://reyestr.court.gov.ua/Review/23850513

** Див. http://reyestr.court.gov.ua/Review/23850663

Загалом, чекаємо фіналу трагікомедії за назвою «Збитки 2010 року». Поступиться ДПСУ в остаточному підсумку чи ніпокаже час. Який вона наразі з таким різноманіттям тягне.

Григорій Берченко, Іван Тургенєв

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі