Теми статей
Обрати теми

Буфет і забезпечення обідами працівників юросіб: чи може ПриПЄП працювати у другій групі

Редакція БР
Відповідь на запитання

— Ти хочеш готувать обід?

Тоді про групу думать слід!

Буфет і забезпечення обідами працівників юросіб:
чи може ПриПЄП працювати у другій групі

Я — підприємець, платник єдиного податку групи 2. Маю у власності буфет, у якому надаю послуги харчування населенню. Із II півріччя 2012 року хочу розширити свій бізнес, а саме зайнятися постачанням обідів (готових страв) в офіси юридичних осіб.

У зв’язку з вищевикладеним прошу роз’яснити, маю я право залишитися платником ЄП групи 2 чи мені слід з 01.07.2012 р. перейти до платників ЄП групи 3?

Чи можна мені здійснювати постачання обідів в офіси у межах зазначеного у Свідоцтві виду діяльності за КВЕД ДК 009:2010: клас 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування» або ж слід внести до Свідоцтва ЄП новий вид діяльності — клас 56.29 «Постачання інших готових страв»?

Ми вважаємо, що при правильному позиціонуванні в розглядуваній ситуації підприємець — платник ЄП може здійснювати свою діяльність, залишаючись у групі 2 (якщо, звісно, при цьому він відповідає критеріям, зазначеним у п/п. 2 п. 291.4 ПКУ, тобто кількість його найманих працівників не перевищує 10 осіб, а обсяг доходу не перевищує 1 млн грн).

Нагадаємо, що відповідно до п/п. 2 п. 291.4 ПКУ фізособи — платники ЄП можуть здійснювати господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства.

Як бачимо, діяльність у сфері ресторанного господарства не має обмежень щодо замовників таких послуг, на відміну від інших послуг, у тому числі побутових.

А чи відноситься скромний буфет до закладів ресторанного господарства? Так, про належність його до ресторанних закладів свідчить п. 1.5 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Мінекономіки від 24.07.2002 р. № 219.

Що стосується внесення до Свідоцтво платника ЄП нового виду діяльності за КВЕД ДК 009:2010 — клас 56.29 «Постачання інших готових страв», то ми б не рекомендували цього робити.

На наш погляд, у розглядуваній ситуації ПриПЄП може здійснювати постачання обідів у межах свого — прописаного у Свідоцтві платника ЄП — виду діяльності: клас 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування». Цей клас згідно з поясненням до КВЕД* включає послуги з надання харчування споживачам, незалежно від того, подають його в спеціалізованих місцях громадського харчування або ресторанах самообслуговування чи його споживають у приміщенні, забирають із собою або замовляють додому. Цей клас також включає діяльність ресторанів і барів, пов’язану з доставкою їжі за умови залучення окремих одиниць. Навіщо ускладнювати собі життя?

А ось клас 56.29 «Постачання інших готових страв» згідно з поясненнями до КВЕД* включає надання послуг промислового кейтерингу, тобто послуги з надання харчування, що ´рунтуються на договірних умовах зі споживачем протягом певного періоду часу. Цей клас також включає постачання їжі спортивним та іншим установам на основі концесії. Крім того, зазначений клас включає діяльність контрактних фірм з постачання готової їжі (наприклад, для транспортних компаній), діяльність їдалень або кафетеріїв (наприклад, для підприємств, офісів, лікарень чи шкіл) на основі контракту.

Що ж таке кейтеринг? Під кейтерингом (англ. «catering» — поставляти провізію), як правило, мається на увазі галузь громадського харчування, пов’язана з наданням послуг на віддалених точках, що включає усі підприємства та служби, які надають підрядні послуги з організації харчування працівників компаній та приватних осіб у приміщенні і на виїзному обслуговуванні, а також здійснюють обслуговування заходів різного призначення та роздрібний продаж готової кулінарної продукції. Принаймні, так визначає кейтеринг Вікіпедія. Ну а на практиці під кейтерингом мається на увазі не лише приготування їжі та доставка, але й обслуговування, сервіровка, оформлення, організація дозвілля тощо.

Доставка обідів є одним з видів виїзного ресторанного обслуговування, яке у свою чергу належить до такого виду кейтерингу, як контракт на постачання (доставка в офіс).

До речі, крім класу 56.29 постачання готових страв може здійснюватися за класом 56.21 «Постачання готових страв для подій». Цей клас включає надання споживачеві послуг з кейтерингу на договірних умовах з доставкою страв у місця, визначені споживачами, із приводу особливих подій, наприклад весілля, корпоративу, пікніка. Зрозуміло, що доставка обідів в офіс не є особливою подією (хіба що для того, хто обідає ☺).

Як бачимо, чіткої межі між діяльністю ресторанів (56.10) і постачанням інших готових страв (56.29) немає. Ми вважаємо, що доставка обідів в офіс цілком може проводитися в межах як першого, так і другого видів діяльності. Водночас, як нам здається, наявність договору між буфетом і юрособою, згідно з яким буфет зобов’язується систематично доставляти обіди в офіс, свідчить на користь кейтерингової діяльності (це вельми нагадує саме організацію харчування).

Тож якщо код 56.29 буфету не цікавий (наприклад, через те, що до кінця не зрозуміло, чи сумісний цей код з можливістю залишатися на 2-й групі), то доцільніше такого договору не мати. Замість цього краще вдавати щоденне замовлення обідів у буфеті з доставкою їх в офіс. Такий порядок за своїми ознаками ближче до коду 56.10: буфет функціонує як ресторанне господарство, що здійснює доставку власних страв на замовлення в офіс.

І кілька слів щодо переходу з 01.07.2012 р. до іншої групи ЄП. Слід зазначити, що в розглянутій ситуації змінити групу платників ЄП протягом податкового (звітного) року не можна.

У ЄБПЗ податківці роз’яснили, що підстави для добровільної зміни групи платників ЄП протягом податкового (звітного) року у фізичних осіб — платників ЄП відсутні. Виняток становлять ситуації, пов’язані з перевищенням граничних обсягів доходу ПриПЄПами 1-ї і 2 груп: для них у п/п. 1 і 2 п. 293.8, а також п/п. 1 п/п. 298.2.3 ПКУ прямо передбачено варіант із переходом до наступної групи платників ЄП (з 1 до 2-ї або до 3-ї, а з 2 до 3-ї) — звісно, якщо вони хочуть залишитися на ЄП і при цьому не перекрили заодно граничний обсяг і наступної групи.**

Для решти ПриПЄПів перехід закрито: податковий шлагбаум.

Алла Погребняк

 

* Див. http://kved.ukrstat.gov.ua/KVED2010/56/KVED10_56_10.html

** Див. «Бухгалтер» № 17’2012, с. 35.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі