Теми статей
Обрати теми

Двома словами

Редакція БР
Новини

Деяких експортертів
ще недостатньо уколошкано

НБУ набув право вводити обов’язковий продаж валюти
 в Україні й змінювати строки розрахунків у ЗЕД

Верховна Рада розширила інструменти впливу Національного банку України на валютний ринок. Так, за повідомленням ЛІГАБізнесІнформ, 06.11.2012 р. депутати прийняли Закон № 5480-VI, представлений влітку Нацбанком. 15.11.2012 р. Закон підписано Президентом.

Закон передбачає зміни до ряду законодавчих актів України щодо розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок.

Тепер Нацбанку на строк до шести місяців дозволяється вводити норму щодо обов’язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті. Також НБУ тимчасово отримає право скорочувати строки розрахунків за експортними та імпортними операціями.

Проект цього закону було подано Нацбанком наприкінці липня. Зазначена ініціатива, на думку її авторів, сприятиме тому, що «у період погіршення стану платіжного балансу кошти резидентів працюватимуть на вітчизняну економіку за рахунок скорочення строків інвестування (кредитування) економіки інших держав».

За матеріалами www.segodnya.ua і вл. інф.

 

Спонсор проекту: Чорний ринок

В Україні збираються вводити 15%-вий податок на продаж фізособами валюти

Міністерство фінансів України та НБУ розробили програму боротьби з валютними спекуляціями адміністративними заходами. Про це пишуть ЗМІ, посилаючись на урядові джерела.

Першим і найбільш помітним для простих українців кроком стане введення податку на продаж іноземної валюти. Якщо зараз в обмінному пункті (за наявності валюти, звісно) досить просто пред’явити паспорт і провести конвертацію без будь-яких комісійних виплат, то вже найближчим часом ситуація зміниться. З ініціативи регуляторів українського фінансового ринку буде введено 15-відсотковий податок на продаж іноземної валюти та 1-відсоткові відрахування до Пенсійного фонду України.

У результаті, купуючи валюту з метою подальшого пе-репродажу, спекулянти автоматично втрачатимуть 16%.

Утім, в українських умовах ця ініціатива виконує насамперед обмежувальну функцію, направлену на стабілізацію валютного ринку, а не на поповнення бюджету. На думку експертів, необхідність платити податки в сукупному розмірі 16% нівелює весь можливий прибуток від валютних коливань, роблячи спекулятивні операції абсолютно невигідними.

Чиновники хочуть, щоб відповідний закон набрав чинності вже з 1 грудня, хоча реально платити нові податки населення буде, найімовірніше, тільки на початку 2013 р.

За словами одного з авторів законопроекту, він передбачає перехідний (адаптаційний) період у 1–2 місяця, протягом яких усі охочі зможуть здати валюту до банків без сплати податків.

Згідно з уже підготовленим проектом документа від податку будуть звільнені експортери та імпортери — юрособи, а також заробітчани, які ввозять валюту на територію України і тут міняють її на гривні.

Звільнять, найімовірніше, від нових платежів і громадян, які здають до банку валюту, отриману з депозитного або розрахункового рахунку в банку. Але така валюта повинна буде «відлежатися» на банківському рахунку від 1 до 3 місяців. При цьому остаточно період поки що не визначено.

За матеріалами: http://ru.tsn.ua/; http://forbes.ua/

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі